Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sissela Kyle ber om ursäkt efter kritiken

Sissela Kyle ber om ursäkt i ett mejl för de kritiserade skämten hon drog under måndagens Guldbaggegala. "Jag är väldigt ledsen", säger hon.
Foto: Olle Sporrong
Svenska filminstitutets filmkonsulent Baker Karim var en av de som var kritiska till skämten.
Foto: Peter Kroon
Svenska filminstitutets vd Anna Serner ställde sig bakom Baker Karims kritik och lade skulden på SVT - som under tisdagen bad om ursäkt.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Sissela har sedan galan varit i kontakt med Marika Carlsson...
Foto: Ronny Johannesson
...Kodjo Akolor och...
Foto: Per Wissing
...Özz Nûjen. "...vi är överens om att god vilja hamnade helt snett men det är många andra som tagit illa vid sig och känt sig utsatta. Alla dem vill jag be om ursäkt och säga att jag är väldigt ledsen och definitivt lärt mig en läxa", säger Sissela Kyle.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter rasistbråket - nu ber programledaren Sissela Kyle om ursäkt.

I ett mejl låter hon hälsa att förgalan där de kritiserade skämten uttalades var "stressig och orepeterad".

"Jag är väldigt ledsen", skriver hon.

Samtidigt kommer nu en förklaring på skämten från manusförfattaren Calle Norlén.

Guldbaggen firade 50 år i måndags - men under gårdagen handlade debatten om något helt annat än prisutdelning och vinnare.

I stället drog ett bråk om rasistanklagelser i gång, flera reagerade på Sissela Kyles presentationer av komikerna Özz Nûjen, Marika Carlsson och Kodjo Akolor.

Bland annat stod Svenska filminstitutet för kritik, och la skulden på SVT. Kanalen bad om ursäkt, samtidigt som Sissela Kyle inte ville uttala sig. Nu lägger hon sig dock platt för kritiken - och ber om ursäkt i en kommentar via SVT.

"Så fel det blev. Stressig och orepeterad blev den webbsända förgalan inte bra. Meningen var att göra en ordvits samt uppmärksamma komikerna Özz och Marikas föreställningar på just temat rasism. Och så blev det jag som var den fördomsfulla. Usch!" skriver Kyle.

"Lärt mig en läxa"

Hon har nu varit i kontakt med de inblandade komikerna.

"Jag har så klart pratat med Marika, Özz och Kodjo och vi är överens om att god vilja hamnade helt snett men det är många andra som tagit illa vid sig och känt sig utsatta. Alla dem vill jag be om ursäkt och säga att jag är väldigt ledsen och definitivt lärt mig en läxa!" fortsätter hon i den skriftliga ursäkten.

Samtidigt står dock manusförfattaren Calle Norlén, som i går inte gick att nå, fortsatt bakom förklaringen av skämten:

"Presentationen av Kodjo Akolor var enbart en ordvits på Kodak color färgfilm och hade ingenting med prisutdelarens hudfärg att göra. "Det finns en värld utanför Sverige också" syftade naturligtvis på priset Bästa Utländska Film och inget annat", skriver han till Expressen.

"Den förste att beklaga"

Han fortsätter:

"Presentationerna av Marika Karlsson och Özz Nûjen refererade till prisutdelarnas egna komiska identiteter, såsom de uttrycks i deras egna föreställningar. Uppväxt och hårväxt råkar vara skojiga rimord."

Han tillägger dock:

"Om dessa introduktioner uppfattades som stötande i stället för roliga och hyllande - som de var tänkta är jag den förste att beklaga."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.