Sissela bjuder på komik med hjärta

Publicerad
Uppdaterad
Sissela Kyle Lorensbergsteatern, Göteborg.
Publik: 720.

När Sissela Kyle
fortsätter framgången från Stockholm till Göteborg är "Dina dagar är räknade" lätt omdressad för Göteborgspubliken. Någon klubb där, någon adress dit har fått byta geografisk ort och namn. Snyggt och enkelt.
Och när hon bjuder på sitt livs revy från barndomens Partille är hon ju väldigt mycket på mammas och pappas gata.
Det är också då hon är allra som bäst. När hon är generös med berättelser och inblickar. När hon bjuder på scener från sitt liv - hemma, sökandet till scenskolan, uppgörelsen med den politiska teaterscenen på 70-talet, mötet med farskungen Olle Kinch på 80-talet, farsens estetik genom alla dessa dekader, inspelningen av "Koops" på 2000-talet och så vidare.

Då speglar
hon inte bara sig själv, sin oro, framgång, humor och allvar utan samtidigt alla andras. Det blir ett effektivt spegelspel där skratten är både avväpnande och uppmuntrande. Stor komik med hjärta och hjärna.
Men Mona Sahlin som första nummer i andra akten haltar. Inte för att den inte är satiriskt korrekt, utan för att där tappar Sissela Kyle föreställningens röda tråd. Precis som i monologen "Fjollig men inte mesig" där hon gör schlagerbögen Karl-Magnus. En allvarsstund som förlorar sin poäng eftersom den hamnar utanför den tråd som "Dina dagar är räknade" är gjord av.

Men. Sissela Kyles föreställning är varm, in- och igenkännande. För generationskamrater är den här föreställningen ett måste. För andra bara väldigt underhållande. Det räcker ju alldeles utmärkt väl.

Bilderna från ”Koops”.
Blues och bögmonologer är inte Kyles starkaste kort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag