Sipan tvingas lämna BB efter  gayattacken

Publicerad

TV11 tar till krafttag mot mobbingen i "Big brother".

Efter attacken som fick Amandus Allstadius att bryta ihop i tårar tvingas nu Sipan Cakir att lämna huset.

– Det känns jättetråkigt att lämna, men måste man så måste man, säger han till Expressen.se.

Det var i tisdags som Sipan Cakir och Amandus Allstadius hamnade i en diskussion som urartade i kränkande påhopp om Amandus sexuella läggning.

- Jävla bög, skriker Sipan när Amandus väljer att lämna bråket.

Amandus bryter senare ihop i tårar över angreppet.

Mobbingen har orsakat tittarstorm på olika sociala nätverk med krav att TV 11 ska agera. Programmets huvudsponsor Lovefilm skrev på torsdagsförmiddagen direkt till sina medlemmar på Facebook att de inte accepterar mobbingen i huset.

"Låg nivå"

"Kära Lovefilm-medlemmar och fans, vi har liksom ni reagerat starkt mot hur stämningen i Big Brother-huset nått en oacceptabelt låg nivå där direkta kränkningar mot och mobbning av enskilda individer förekommit. Det är något vi tar direkt avstånd ifrån."

Vidare skriver företaget att de framfört sitt avståndstagande till TV4, TV 11 och produktionsbolaget bakom programmet - med krav på åtgärd.

"Som en konsekvens av detta kommer därför deltagaren Sipan klockan 12.00 att få lämna Big brother-huset. Resterande deltagare kommer samtidigt få en tillrättavisning som återspeglar ställningstagandet att vi som företag, våra medlemmar och fans under inga omständigheter ställer oss bakom direkta kränkningar mot enskilda individer."

"Jag står inte för orden"

Och mycket riktigt. Strax efter klockan 12 på torsdagen kallades Sipan in i bikten där han fick beskedet att han på grund av sina upprepade regelbrott tvingas lämna huset.

- Det känns jättetråkigt att lämna, men måste man så måste man, säger Sipan till Expressen.se och tillägger:

- Jag står inte för orden jag har sagt. Jag har bett om ursäkt flera gånger till Amandus och vi är vänner nu.

Han berättar även att han ångrar påhoppen.

– Det är klart att jag ångrar vad jag har sagt, annars skulle jag inte ha bett om ursäkt.

Varnades

Pelle Porseryd, exekutiv producent för programmet, förklarar på bigbrother.se hur de resonerat när de valde att skicka ut Sipan ur huset:

- Sipan Cakir har gått över gränsen för vad Big Brother accepterar. Han får lämna programmet efter att han upprepade gånger brutit mot husets och produktionens regler och bestämmelser.

Även om Sipan blev den enda som tvingades lämna huset i dag är det fler deltagare som uppträtt oacceptabelt inne i huset. I ett brev från produktionen varnades även Marcel och Hanna R för sina beteenden. De straffades genom att bli autonominerade till söndagens utröstning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag