Simstjärnan: ”Jag var dum nog att ställa upp”

Therese Alshammar: "Det är en förutsättning"
Therese Alshammar blir klart berörd över att se tillbaka på sin simkarriär i ”Mästarnas mästare”.
Foto: SVT
Hon blir också påmind om hennes omskrivna tatuering.SVT
”Jag hade en tatuering som jag var dum nog att ställa upp på att visa”, säger hon i programmet.
Foto: DENNY CALVO / BILDBYRÅN, HÄSSLEHOLM
Alshammar har det tufft i tävlingarna.
Foto: SVT
Det sluter med nattduell mot Tomas Eriksson.
Foto: SVT

Therese Alshammar, 43, klev in i ”Mästarnas mästare” som säsongens största stjärna, men ställs inför en tuff nattduell redan i hennes första utslagningsprogram.

I avsnittet blickar en tårögd Alshammar också tillbaka på karriären, både i vattnet och vid sidan av – där vissa beslut fick större uppmärksamhet än hon kunde ana.

– Jag hade en tatuering som jag var dum nog att ställa upp på att visa, säger hon i programmet.

Mycket handlar om den före detta landslagssimmaren Therese Alshammar i söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare”.

Efter att ha hamnat sist i den första tävlingsgrenen Sisyfos, där de tävlande rullar ett tungt klot upp på en kulle, får Alshammar väl tillbaka i deltagarhuset chansen att slicka såren när det är dags att blicka tillbaka på hennes långa och innehållsrika karriär.

Medan framgångarna med simningen blev fler och fler ökade också exponeringen kring Therese Alshammar utanför simhallarna. I återblicken syns bland annat hennes svanktatuering, där ordet ”DIVA” är intatuerat med i versaler.

– 90-talet när jag slog igenom, det var nästan första gången som kvinnor porträtteras som idrottskvinnor. Och då var det väldigt, vilket jag fortfarande tycker det är, utseendefixerat. Och jag hade en tatuering som jag var dum nog att ställa upp på att visa upp. Så blev det extremt stort medialt intresse just kring sådana saker, säger Alshammar i programmet.

”Kunde dras in väldigt lätt”

Simstjärnan blev bland annat utsett till ”Sveriges sexigaste kvinna” av tidningen Café 1998 och när hon visade svanktatueringen i medier eskalerade uppmärksamheten.

– Men när man blev känd som idrottare var det ju en sak som man kunde dras in i väldigt lätt kanske, utan att helt veta vad man ska tacka ja och nej till. 

Senare i programmet, när deltagarna äter middag återvänder de till tatueringen.

– Jag tatuerade in ”DIVA”-tatueringen när jag var 18-19 tror jag. Det betyder gudinna på latin och samtidigt var jag kallad diva som smeknamn för att jag inte ansträngde mig så hårt tidigare.

Alshammar fortsätter:

– Men den fick liksom ett annat liv, som att jag var väldig kaxig och självsäker. Vilket jag nog var. Men det mottas inte alltid så bra. Då blir det en sån extrem objektifiering av den som säger att man är bra när man är tjej. 

Therese Alshammar berättar hur hon upplevde en stor utseendefixering kring henne när hon slog igenom.
Foto: SVT
”DIVA”-tatueringen.
Foto: SVT

Alshammar rörd till tårar

I programmet får tittarna också ta del av en tårgöd Alshammar som berörs starkt av återblickarna från både EM-guld, VM-guld och världsrekord. Stunder när hon nådde sin absoluta toppform i karriären.

– Såna här stunder får man kanske bara uppleva en gång i livet, men den känslan stannar ,var, säger hon.

Men i tävlingsgrenarna i ”Mästarnas mästare” har Therese Alshammar det lite tuffare och till sist hamnar programmets största stjärna i nattduell mot fyrspannskusken Tomas Eriksson. 

Efter en ordenlig nervpärs klarar sig till sist simmaren kvar efter att ha varit snabbast med att fånga ljusstaven i det avgörande ögonblicket.

Myhrers känslor efter ändringarna i Mästarnas mästare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.