Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simpsonsstjärnan: Jag ber om ursäkt för Apu

Hank Azaria gjorde ”Simpsons”-karaktären Apus röst i 31 år.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Komediserien ”Simpsons” började sändas 1989.
Foto: AP / FOX

Han gjorde den indiska karaktären Apus röst i 31 år i tv-serien ”Simpsons”.

Men efter anklagelser om rasism och nidbild slutade skådespelaren Hank Azaria förra året göra rösten till Apu – och han är fortfarande ångerfull.

– Jag vill be alla indiska personer om ursäkt, säger Hank Azaria enligt Hollywood Reporter.

Hank Azaria har gjort röster till flera ”Simpsons”-karaktärer, däribland bartendern Moe Szyslak och polischefen Clancy Wiggum, sedan 1989, men det var den indiska snabbköpsägaren Apu Nahasapeemapetilon som skapade stora problem för tv-serien på senare år.

Dokumentären ”The Problem With Apu” från 2017 ledde till anklagelser om att karaktären är en rasistisk nidbild av indier och att den skapat en negativ stereotyp som drabbar alla personer av indisk härkomst.

Hank Azaria slutade förra året göra rösten som Apu och när han nyligen intervjuades av Monica Padman, som är av indisk-amerikansk härkomst, i hennes podcast vände han sig direkt till henne.

– Jag ber verkligen om ursäkt. Jag vet att du inte bad om det, men det är viktigt. Jag ber om ursäkt för min del i att skapa och delta i det där, säger Azaria.

”Apu har praktiskt taget blivit ett rasistiskt skällsord

Han berättade om ett möte som skakade honom och påverkade hans beslut att lämna rollen.

– Jag pratade med indiska ungdomar i min sons skola för jag ville veta hur de såg på saken. En 17-åring som aldrig sett ”Simpsons” kände ändå till Apu, det har praktiskt taget blivit ett rasistiskt skällsord. Allt 17-åringen visste var att det är så här hans folk gestaltas för så många, säger Azaria.

Pojken hade tårar i ögonen när han bad Azaria att säga till manusförfattarna i ”Simpsons” att det de gör kraftfullt påverkar människors liv. Azaria lovade att han skulle göra vad han kunde. ”Simpsons” har därefter satsat på att inte längre ha vita skådespelare som röstsätter färgade karaktärer.

– Om karaktären är indisk eller latino eller svart så snälla, låt det vara en sån person som gör rösten, säger Azaria.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.