Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simon Kachoa lurade till sig miljoner: Får sex års fängelse

Tv-profilen Simon Kachoa åtalas för grovt skattebrott
Simon Kachoa döms till sex års fängelse.
Foto: JOHANNA WIKSTRÖM
Simon Kachoa vann ”Biggest loser” 2013.
Foto: EXPRESSEN
Simon Kachoa i ”Let's dance”.
Foto: OLLE SPORRONG

Tv-profilen Simon Kachoa lurade till sig miljontals kronor.

Nu slår hovrätten fast att den tidigare ”Biggest-loser”-vinnaren döms till sex års fängelse för bland annat bedrägeri och grovt bokföringsbrott. 

Simon Kachoa har vunnit ”Biggest loser” 2013 och har sedan dess tävlat i ”Let's dance”.

Men efter flera fall av misstänkta bedrägerier kopplade till hans anordnade tränings– och hälsoresor dömd nu profilen till fängelse i sex år. En ändring från tingsrättens dom på åtta års fängelse.

Det var i november 2018 som Kachoa greps på ett hotell efter att ha varit på flykt misstänkt för elva fall av grova bedrägerier. 

Sedan dess har han suttit häktad. 

I mars åtalades han för nya brott: grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.  

Bedrägeri i samband med hälsoresor

I april väcktes åtal i Västmanlands tingsrätt. Enligt stämningsansökan åtalas Kachoa för att ha lurat till sig närmare 14 miljoner kronor från 40 privatpersoner samt ett antal kreditinstitut. Brottsligheten ska ha pågått under två års tid.

– De drabbade har fått kontakt med personen när de har varit intresserade av hans tränings- och hälsoresor. De har fått förtroende för honom och sedan har han utnyttjat det förtroendet, sa kammaråklagare Fredrik Ingblad då. 

Simon Kachoa har förnekat brott gällande bedrägeri.

Tio personer åtalade

Enligt åtalet finns det flera som drabbats hårt ekonomiskt. I vissa av bedrägerierna har personer betalat in mellan 10 000 och 150 000 kronor till Kachoa för framtida resor. Avtalet har varit att det är depositionssummor som personerna sedan ska få tillbaka.

I det värsta fallet har en person fått lån på drygt 1,7 miljoner kronor i sitt namn. 

Tio personer åtalades tillsammans med Simon Kachoa för inblandning i olika typer av bedrägerier. Av dem är det en som frias helt från misstankarna. En man i 25-årsåldern från Västerås döms till fängelse i två år för grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt.

De åtalade ska tillsammans betala sammanlagt över 5 900 000 kronor i skadestånd till målsägandena – som består av både privatpersoner och företag.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.