Simon Kachoa: "Det är ju hål i huvudet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Simon Kachoa är uppretad efter de senaste dagarnas viktdebatt.
Foto: Privat.
Lady Dahmer, som egentligen heter Natashja Blomberg, är kroppsaktivist en av de främsta förebilderna för tjejer och kvinnor som vägrar så kallad fat-shaming.
Foto: TV4.
Malou von Sivers.
Foto: Suvad Mrkonjic

Efter de senaste dagarnas debatt om kropp och vikt i medierna startade Natashja "Lady Dahmer" Blomberg hashtaggen "uppmuntra fetma".

Något som har retat upp "Biggest loser"-vinnaren Simon Kachoa rejält.

– Det är ju hål i huvudet. Jag blir bara arg när jag tänker på den, säger han.

Lady Dahmer, som egentligen heter Natashja Blomberg, är kroppsaktivist och en av de främsta förebilderna för tjejer och kvinnor som vägrar så kallad fat-shaming. I tisdags medverkade hon i "Malou efter tio" för att prata om ämnet som de senaste dagarna har blivit rejält omdebatterat. Hon startade i veckan också hashtaggen #uppmuntra fetma.

"Att "hylla/uppmuntra fetma" är en halmgubbe som smala drar till med. Undrar egentligen vad de är rädda för? Att tjocka kanske känner att de är ok att vara tjock ändå? Eller tror de på fullaste allvar att folk kommer vilja bli tjocka för att några hyllar den kroppen?

Jag kommer fortsätta ”hylla fetma” för att 1. Vara en nagel, fet o flottig, i ögat på alla smala som hatar o hetsar 2. För att feta människor behöver hyllas, uppmuntras, älskas o få känna att de är fantastiska.", skrev hon på Instagram när hashtaggen startades.https://instagram.com/p/75xJxGskys/


Men hashtaggen möts nu av hård kritik från "Biggest loser"-vinnaren Simon Kachoa som i ett inlägg på Facebook går till attack.


LÄS MER: Katrin Zytomierskas svar efter kritikstorm.


"Det här är så jävla fel. Självklart får man se ut som man vill och självklart kan man vara lycklig som överviktig. Men hashtaggen ‪#‎uppmuntrafetma‬ är ju bara så jävla fel som det kan bli!!! Det här är inga förebilder, dom skickar signaler till överviktiga människor om att fetma är okej. Ur ett hälsoperspektiv är det absolut inte okej, utan väldigt farligt."

– Att vara lite överviktig eller mullig, i mina ögon ska det kunna vara accepterat i dagens samhälle. Men att man uppmuntrar fetma, det är ju bara helt hål i huvudet. Man kan inte uppmuntra fetma på det sättet, de här människorna som har startat den här hashtaggen ska vara förebilder för plus size-människor, säger han och menar att det är farligt att uppmuntra till fetma.

– När jag var överviktig hittade jag ursäkter till allting. Jag vägde 180 kilo och det var världens fel, jag tyckte synd om mig själv och fortsatte att äta. Man är bra på ursäkter när man är överviktig, så är det. Och när någon som man kanske ser upp till går ut med en hashtagg som heter uppmuntra fetma så blir det väldigt enkelt för personer som inte har så bra självförtroende som kanske är så överviktiga att det ur ett hälsoperspektiv blir farligt, så gömmer de sig bakom den här hashtaggen och känner att det är okej. Det är okej för mig att ha fetma och utsätta min hälsa för de här riskerna.


LÄS MER: Du har ingen rätt alls att håna min kropp Katrin.


Men du tror inte att det handlar om något annat, att det handlar om att alla ska bli accepterade oavsett hur de ser ut?

– Självklart handlar det om att man ska kunna få se ut hur man vill och vara så man vill. Men jag tror att många människor gömmer sig bakom ursäkter, jag var världsbäst på det.

– Är man i ett hälsoperspektiv farligt ute är det självklart att man behöver göra något för att förändra sin livsstil. Man ska inte gå runt med sådan övervikt att det är livsfarligt för dig och känna att det är okej. Och man ska inte uppmuntra till det. Och jag köper inte att man kan vara så överviktig och ändå må bra. Jag vet själv, jag visste inte om jag skulle överleva år för år.

Simon Kachoa, som under torsdagskvällen medverkar i "Debatt" för att prata om ämnet, säger att han hoppas att det handlar om ironi.

– Jag är inte så jätteinsatt i det de gör. De är säkert förebilder, men jag tycker att de har gjort ett jättedumt val genom att starta den här hashtaggen. Jag hoppas att det är ironi mot att Katrin Z var med i tv och att det är för att provocera, det hoppas jag innerligt.

Lady Dahmer, som startade hashtaggen, är inte sen att svara på kritiken.

– Detta att ”hylla/uppmuntra fetma”, det är bara en halmgubbe som smala drar till med när de ser en tjockis som har mage att visa sig utan att be om ursäkt eller försäkra omgivningen om att hen försöker gå ner i vikt eller faktiskt tränar och äter nyttigt. Tjockisen som inte bantar eller skäms får inte finnas. Vi får bara vara tjocka om vi antingen ber om ursäkt för det och försäkrar att vi ÄR hälsosamma eller om vi faktiskt försöker gå ner i vikt. Då är vi ursäktade, då får vi vara med på nåder, säger hon och fortsätter:

– Men där kommer kroppspositivitetsrörelsen in och den handlar om att få finnas. Inte på nåder, utan på samma villkor som andra. Den handlar om att bredda och utöka livsutrymmet för kvinnor. Om att tillåtas dansa, älska, skratta, njuta oavsett vikt och kroppsform. Vi kvävs ju! Är det ingen som märker detta?

Hon undrar också vad folk är rädda för.

– Att tjocka kanske känner att de är ok att vara tjock ändå? Eller tror de på fullaste allvar att folk kommer vilja eller bli tjocka för att några hyllar eller uppmuntrar den kroppen? Man måste ju vara infernaliskt dum om man tror att någon blir fet på grund av en hashtagg. Det enda som möjligtvis sker är att tjocka människor känner lite pepp över att det är ok att finnas.

– Men Simon kan vara lugn ändå för hans och samhällets röster lyckas ändå inom kort överrösta mig och den eventuella uppmuntran som jag står för med sitt hat och förakt och inom kort så hatar ändå de tjocka jag peppat sig själva. Jag är en röst. EN röst i myllret av miljoner andra högljudda röster som överöser oss med hat mot tjocka. En röst är jag. Och jag behövs, säger hon och fortsätter:

– Det handlar liksom om människovärde, om att få finnas.


LÄS MER: Efter den hårda kritiken - här svarar Malou von Sivers på ilskan.


Hon går också hårt åt programmet "Biggest loser" som Simon Kachoa vann 2013.

– Personerna i detta program är där för att underhålla en smal publik och för att ytterligare spä på tjocka människors självhat. De hjälper vare sig sig själva eller någon annan, faktum är att de flesta går upp allt i vikt och lite till efter programmets slut då de inte längre har tillgång till dietister, kockar, tränare och samma mängd fritid, säger hon och menar att flera att deltagarna har fått fysiska skador som förslitningar efter programmet då det är farligt att hårdbanta och hänvisar till en artikel i FeTT Magazine.

– Ska man debattera hälsa så kan man börja med att ifrågasätta denna spya till program som likställer den smala kroppen med hälsa och skiter i vilka konsekvenser det medför för den enskilda deltagaren, bara de får sälja sitt program, säger Lady Dahmer också.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.