Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvias och Carl Philips oro för Sofia

Prinsessan Sofia har i flera år brunnit för sitt välgörenhetsprojekt Project Playground.
Prinsessan Sofia hjälper utsatta barn med Project playground i Sydafrika.
Foto: TV4
Sedan prinsessan blev mamma själv har hon blivit blödigare.
Foto: TV4
Sofia var bara 16 år när hon åkte till Afrika för första gången för att volontärarbeta.
Foto: TV4
Prins Carl Philip är orolig för sin fru när hon är i Sydafrika.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Mest orolig är dock svärmor Silvia.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Med sitt hjärteprojekt Project playground hjälper prinsessan Sofia barn som far illa – och sedan hon blev mamma har hon blivit blödigare. 

När Sofia åker i väg till Sydafrika är prins Carl Philip orolig för hennes säkerhet. 

– Ja, jo men det är han. Jag skulle nog säga att det är min svärmor som är mest orolig, säger prinsessan i dokumentären ”Prinsessan Sofia – project playground”. 

Prinsessan Sofia, 35, var bara 16 år när hon tog sina sparpengar och åkte till Afrika för första gången. Nästa gång hon åkte dit bestämde hos sig för att starta en egen organisation för att hjälpa utsatta barn. I dokumentären ”Prinsessan Sofia – project playground” får vi följa med prinsessan Sofia till sitt hjärteprojekt i en kåkstad i Sydafrika.  

– Jag tror på min kraft att göra skillnad, och det har jag fått uppbackat av familjen, berättar hon i dokumentären. 

Project playground startade prinsessan tillsammans med vännen Frida Vesterberg och till en början var det ingen som trodde på dem. I dag finns Project playground i två kåkstäder i Sydafrika – men också i Sverige. Här får barn som har det svårt hjälp, de lär sig saker, leker och får en trygg plats. 

I kåkstaden Langa känner sig Sofia som hemma. Här har hon jobbat i tio år och sedan hon blev prinsessa märker hon ingen skillnad på hur hon tas emot av de andra. 

– I det stora hela här, inte i överhuvudtaget. Alltså det här är platsen i världen där jag känner mig helt fri med allt. Jag känner mig som en i gänget, det är väldigt befriande, säger hon. 

Känsligare efter att ha blivit mamma

I kåkstäderna är det hög kriminalitet men prinsessan känner sig aldrig rädd.

– Nu har jag jobbat här i tio års tid så jag känner mig ganska trygg. Project playground har ett väldigt bra rykte, här vill man oss inte illa, säger Sofia. 

I stället är det någon annan som är orolig för hennes säkerhet – nämligen hennes man prins Carl Philip.  

– Ja, jo men det är han. Jag skulle nog säga att det är min svärmor som är mest orolig. 

Sedan Sofia själv blev mamma har hon blivit känsligare när det gäller barn som far illa. 

– Man ser ju att småsaker påverkar ens egna barn, när man tittar in i sina egna barns ögon och verkligen ser deras smärta. Och barnen här är utsatta för missbruk, de blir utsatta både för fysiskt och psykiskt våld, så man är mer blödig, man är mer emotionellt påverkad, berättar hon i dokumentären. 

”Det hoppas jag kunna ge mina barn”

Det var 2015 som Sofia och Carl Philip sa ja till varandra och hon blev prinsessa för hela svenska folket men ibland kan Sofia längta till något annat – långt bortom lyx och flärd. 

– Något mycket, mycket enklare. Det är man medveten om när man lever det här livet som jag gör också. Dyra saker gör en ju inte lyckligare som människa, även om våra barn på Project playground upplever så enormt mycket tunga och svåra grejer så finns det något väldigt levande i dem, för att livet är mer levande, säger Sofia och forsätter: 

– Och det hoppas jag kunna ge mina barn, att de får känna att livet är så mycket mer. 

”Prinsessan Sofia – project playground” finns att se på C More och i TV4 Play. 


I december förra året befann sig kungen och drottningen på statsbesök i Indien – även David Batra som ville ta ett snack.
Talar om coronaviruset och demokratin vid riksmötets öppnande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.