Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Silvana Imam öppnar för TV4-succén ”Så mycket bättre”

Silvana Imam ger sig ut på en stor turné i vår. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: /IBL / /IBL

Silvana Imam stoppade sitt eget album och bröt med sitt management.

Nu släpper den Grammisbelönade artisten till slut ”Helig moder” – och avslöjar samtidigt att hon skulle kunna tänka sig att vara med i ”Så mycket bättre”.

– Jag och Håkan kommer säkert att vara med samma år, säger hon.

Rapparen Silvana Imam fick ett enormt genombrott 2013 och har sedan dess släppt två album, prisats på alla musikgalor och varit huvudperson i en Guldbaggebelönad dokumentärfilm.

Livet och karriären har rullat i raketfart – ibland har det nästan gått för fort.

– 2015 var jag tvungen att ställa in några spelningar. Jag jobbade för mycket, jag kunde inte hantera det. Det gick så snabbt allting och jag började identifiera mig med bilden som fanns av mig, berättar hon.

Att vara kvinna och feminist i en mansdominerad hiphopvärld räcker för att man ska utses till en förebild. Råkar man dessutom vara lesbisk och ha rötter i såväl Syrien som Litauen är det många som vill att man ska föra ens talan.

– Jag började tänka utifrån hur andra såg mig, den här superhjälterollen. Jag blev obekväm och tänkte ”vad vill ni att jag ska prestera, när är det nog?”.

 

 

Silvana Imam sommarpratade i P1 2016. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

”Bryta alla barriärer”

Det blev bättre när hon slutade identifiera sig med bilden av Silvana Imam, rapparen. Nu känner hon sig ännu starkare – och välkomnar att fansen ser upp till henne.

– Den här 13-åringen som tycker att jag är en förebild eller superhjälte, snälla tyck det. Ta allt ni vill av mig. Jag är bekväm med det nu, jag räds inte de känslorna längre, säger hon.

Silvana Imams tredje album ”Helig moder” skulle egentligen ha släppts förra sommaren. Men plötsligt meddelade hon att hon bara skulle spela skivan live – utgivningen stoppades. 

– Jag är ju independent, jag har eget bolag, jag bestämmer. Så jag ville testa en ny väg. Jag kommer alltid att testa, jag kommer att bryta alla slags barriärer, jag kommer att testa nya saker tills jag är 100 procent fri.

– Men jag fick ju kritik från mina fans, att jag uteslöt dem som inte har råd att gå på spelningar eller har social fobi. Det var en jätteviktig poäng så därför beslöt jag mig för att släppa det.

 

 

”Förstår du att folk kommer och ser mig spela? Jag är en basketspelare från Jakobsberg, det är det jag känner mig som, och nu ska jag snart stå på Annexet”, säger Silvana Imam. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mer personligt album

På ”Helig moder”, som ges ut den 15 februari, har Silvana Imam experimenterat mer än tidigare – hon vågar sjunga och hon delar också med sig mer av sig själv i texterna.

– På de tidigare skivorna har jag berättat min historia, jag har berättat vad jag tycker om samhället och det fortsätter jag med på ”Helig moder” men jag ger också mer av mina känslor. Det har jag inte gjort förut, det är lite mer personligt.

– Det är ett perfekt album, enligt mig. Jag hade inte kunnat göra det bättre.

Förutom att hon ger ut ”Helig moder” på eget skivbolag har Silvana Imam också lämnat sitt management. Det skedde under uppmärksammade former i höstas då hon och artistkollegorna Cherrie och Erik Lundin ställde in en gemensam turné.

– Managementet funkade inte. För mig är det superviktigt att alla som representerar mig har samma värderingar som jag och är goda människor. Det är verkligen det bästa beslut jag har tagit, att starta eget.

 

 

Silvana Imam har gästat Håkan Hellströms arenakonserter. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Öppnar för TV4-succén

Efter skivsläppet väntar en Sverigeturné som Silvana Imam lovar kommer att bli ”riktigt sjuk”.

Nu avslöjar hon också att hon skulle tänka sig att ställa upp i TV4-succén ”Så mycket bättre”.

– De har frågat mig. Det passade inte just då men jag stänger inga dörrar och vet inte hur jag känner om ett år eller två. Då kanske det är relevant för mig att göra det, säger Silvana Imam och berättar samtidigt att hon inte skulle tänka sig att medverka i Melodifestivalen.

– Det är inte min plattform. Men ”Så mycket bättre” är ett musikprogram, där skulle jag få uttrycka något och berätta en historia. Jag och Håkan (Hellström, red anm) kommer säker att vara med samma år. Vi har pratat om det. Det vore kul.

 

Fakta: Silvana Imams vårturné

1 mars Konsert & Kongress, Linköping 

2 mars Trädgår'n, Göteborg

8 mars Annexet, Stockholm 

9 mars Folkets Park, Huskvarna 

15 mars Tou Scene, Stavanger 

16 mars USF Verftet, Bergen

21 mars Rockefeller, Oslo

22 mars Samfundet, Trondheim

29 mars Cirkus, Helsingfors

30 mars Väven, Umeå

13 april Mejeriet, Lund 

18 april Magasinet, Falun