Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Massi Fritz: Det är rätt att han åtalas

Under torsdagen kom beskedet.
Leif Silbersky.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rocky.
Foto: SWAN GALLET / REX/IBL
Elisabeth Massi Fritz.
Foto: PRESSBILD
Frida Wallin.
Foto: SVT

På torsdagsmorgonen kom beskedet från åklagaren:

Rapstjärnan Asap Rocky åtalas för misshandel i Stockholms tingsrätt.

Enligt advokat Elisabeth Massi Fritz var det rätt beslut av åklagaren att åtala artisten.

”Det är viktigt att komma ihåg principen att alla är lika inför lagen och att ingen står över lagen. Vi har ett välfungerande system i Sverige. Det enda rätta är att åtal väcks och att bevisningen som läggs fram i domstol prövas av domstol och inte av media”, skriver Massi Fritz i ett sms.

Det står nu klart att artisten Asap Rocky åtalas för misshandel, efter besked från åklagaren på torsdagsmorgonen.

– Jag har i dag åtalat tre män för misshandel av en person i närheten av Hötorget i slutet av juni, säger åklagaren Daniel Suneson till Expressen.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz tycker det är rätt att artisten åtalas.

”Det är viktigt att komma ihåg principen att alla är lika inför lagen och att ingen står över lagen. Vi har ett välfungerande system i Sverige. Det enda rätta är att åtal väcks och att bevisningen som läggs fram i domstol prövas av domstol och inte av media. Målet kommer sannolikt präglas av en rad invändningar som nödvärn, provokation med mera från försvaret”, skriver Massi Fritz i ett sms.

Advokaten tror inte att ASAP Rocky kommer få något särskilt strängt straff, men hoppas att målsäganden får upprättelse.

”Och även detta ska naturligtvis prövas. Jag hoppas att de målsägande som är drabbade får upprättelse och möjlighet till skadestånd. Har de varit provocerande eller agerat olämpligt kommer förstås det påverka deras möjlighet att få fullt skadestånd. Det kan bli fråga om jämkning. Påföljderna i Sverige är väldigt låga och det kommer inte bli särskilt stränga straff.”, skriver hon i en kommentar.

Tror på fällande dom

Advokaten Leif Silbersky tror att åtalet kommer leda till en fällande dom för Rakim Mayers, även känd som Asap Rocky.

– Jag tror att målet sätts ut redan i nästa vecka. Man försöker skynda på så gott det går eftersom det blivit ett sånt stråklastarljus på det här fallet, säger Silbersky till Expressen TV.

– Eftersom åklagaren åtalar, bedömer jag att han har torrt under fötterna och räknar med en fällande dom. Hade han inte den åsikten får han inte åtala, det vore tjänstefel. Sen får vi se om tingsrätten delar den uppfattningen.

Kan dömas till fängelse

Om ASAP Rocky frias eller fälls, återstår att se, men Silbersky tror att rapstjärnan kommer dömas till villkorlig dom och böter.

– Jag skulle kunna tippa att han får villkorlig dom och att tingsrätten utdömer ett visst bötesbelopp men anser att han sonat sitt straff genom den här häktningstiden.

Samtidigt, menar Silbersky, skulle straffet kunna bli fängelse, om ASAP Rockys agerande under kvällen den 30 juni bedöms vara särskilt hårt.

– Anser tingsrätten att man gått får hårt fram kan han utdömas straff mellan tre till sex månader men mitt grundtips är villkorlig dom och böter, säger han till Expressen TV.

Advokaten Frida Wallin tror även hon att åtalet med högsta sannolikhet kommer att leda till en fällande dom, då hon menar att åklagaren gjort bedömningen att bevisningen är tillräckligt god för att väcka åtal.

Wallin menar att det vid åtal för misshandel normalgraden mest troligt skulle ge ett straff på någon månads fängelse, men att det i detta fall kan handla om provokation och att straffvärdet då skulle kunna sänkas.

– Jag skulle säga att det är någon månads fängelse som följer normalt sätt på en sådan gärning. Men det straffvärdet kan sänkas med anledning av att de här åtalade verkar ha blivit ganska grovt provocerade, säger Frida Wallin.

ASAP Rocky åtalas för misshandel.

Wallins teori: Han släpps efter rättegången

Med anledning av att ASAP Rocky suttit häktad sedan i början av juni tror Wallin att det mest troliga är att rapparen släpps redan efter rättegången, även om han döms.

– Med största sannolikhet, hade de varit svenska medborgare skulle de fått villkorlig dom och samhällstjänst mest troligt, säger Frida Wallin och fortsätter:

– Men eftersom de har suttit häktade nu och straffvärdet inte kommer att vara högre än vad det är så kommer de troligen att få villkorlig dom och sedan så den tid som de suttit häktade avräknas mot eventuella böter. Så de kommer troligtvis bli släppta efter rättegången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.