Sigrids tragedi efter bröstförstoringen

Sigrid Bergåkra opererade in bröstimplantat för att hon ville få tillbaka den kropp hon hade före graviditeterna.
Foto: Olle Sporrong
Men ingreppet gjorde henne sjuk.
Foto: Tv4
Nu vill "Bonde söker fru"-deltagaren varna andra.

Sigrid Bergåkra opererade in bröstimplantat för att hon ville få tillbaka den kropp hon hade före graviditeterna.

Men ingreppet gjorde henne sjuk – nu vill "Bonde söker fru"-deltagaren varna andra.

– Helst vill jag få andra kvinnor att inte skära i en ung, frisk kropp, säger Sigrid.

För åtta år sedan gjorde Sigrid Bergåkra slag i de planer som vuxit sig fram efter tre täta graviditeter och förlossningar.

– Jag lät sätta in små implantat, mest för min egen skull. Det var ingen som såg att jag hade opererat brösten när jag hade kläderna på, men jag ville få tillbaka min gamla kropp, berättar lantbrukaren och hästutbildaren.

Sigrid Bergåkra hade dock oturen att få de franska implantat från "Poly Implant Prothèse" - PIP - där tillverkaren använt billigt industrisilikon, vilket kopplats samman med ökad cancerrisk för de cirka 400 000 kvinnor över hela världen som fått PIP-implantat. Implantaten går dessutom lättare sönder och då gelen läcker ut i vävnader kan den orsaka infektioner och smärta.

Sigrid Bergåkra: "Det blev värre"

För Sigrid Bergåkra kom besvären smygande.

– Det blev värre dag för dag. Det var som att jag var åksjuk eller hade ätit någonting olämpligt och blivit förgiftad. Illamåendet stegrades och jag fick obehagliga trötthetskänslor, hög puls och hög sänka.

– Jag gick med symptomen i ett halvår och förträngde utan att söka hjälp. Jag tänkte att besvären berodde på att jag stressade och rörde på mig mycket.

Till slut kom Sigrid Bergåkra till en reumatolog på Sophiahemmet i Stockholm som såg att Sigrid fått ledgångsreumatism.

– Reumatismen triggades i gång av implantaten. Morgonen efteråt klockan sju låg jag på operationsbordet för att plocka ut implantaten, men skadan var redan skedd. Jag hade fått en kronisk, reumatisk sjukdom och hade 23 leder som var inflammerade.

Stämde du tillverkarna av implantaten?

– Nej, i det läget var jag bara glad att jag hade klarat livhanken. Man kunde knappt få ut något på ersättningen så jag orkade inte ta den striden. Jag fokuserade i stället på att må bättre, säger Sigrid Bergåkra.

"Jag kan inte lyfta"

Ledgångsreumatismen går i skov och Sigrid orkar inte lika mycket fysiskt som förr. Dessutom kan hon bli trött och irriterad av att ha ont. Och i och med att det är en sjukdom som inte syns på utsidan kan omgivningens förståelse vara begränsad om man inte själv är öppen och berättar om besvären.

– Jag kan inte lyfta tunga matkassar eller hjälpa barnen att få på dem deras kläder lika bra som förr. Ibland vill jag nästan skrika rakt ut av frustration över att min kropp gör att jag snubblar eller inte får upp syltburkar. Men jag försöker ändå vara positiv och fokusera på allt jag faktiskt kan och förmår.

Varför berättar du om det här?

– Om jag kan hjälpa en enda person med ledgångsreumatism genom att berätta om min kamp så är det mycket värt. Jag ångrar så att jag gjorde den där bröstoperationen och att jag inte ville se ut som en trebarnsmamma gör. I dag har jag en helt annan självkänsla. Kanske kan jag hjälpa någon person som redan har implantat att kolla sig och slippa få sjukdomar och allra helst vill jag få andra kvinnor att inte skära i en ung, frisk kropp, säger Sigrid Bergåkra.

Det är Sigrid Bergåkra

• NAMN: Sigrid Emilia Bergåkra .

• ÅLDER: 43.

• YRKE: Lantbrukare, tävlingsryttare, hästutbildare.

• BOR: Hästgård i Söromåsen i Bollnäs kommun.

• FAMILJ: Tre döttrar.

• UTBILDNING: Dressyrgymnasium. "Horsebuisness school" vid "International Agrarische HS Larenstein" i Holland. B-tränare, dressyrdomare, överdomare, FEI Steward, uppfödare av SWB.

* AKTUELL: Medverkar i årets säsong av TV4:s "Bonde söker fru".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.