Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sigge Eklunds sorg: ”Har aldrig reagerat så starkt”

Poddaren och författaren Sigge Eklund menar att det fanns svärta i Norén, men att det är ett missförstånd att Lars Norén skulle vara sprängfylld med ångest.
”Det känns som att en familjemedlem har dött”, säger Sigge Eklund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lars Norén blev 76 år gammal.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Författaren och poddprofilen Sigge Eklund sörjer Lars Norén.

Enligt Sigge Eklund känns det som att förlora en familjemedlem.

– Jag har aldrig reagerat så starkt på att någon i offentligheten dör, säger han.

Sigge Eklunds upptäckte Lars Norén med tv-uppsättningen av ”Hebriana”.

Det har påverkat honom sedan dess.

– Han slog ner i mitt liv som en bomb när jag var femton och jag tror fortfarande, i vår podcast och allt som jag gör och skriver så har jag med mig en frihet som jag såg i honom första gången. Han visade att det var möjligt att skriva underhållande om de vidrigaste sakerna.

Han säger att skildringen av en familj som går sönder är läskigare än den läskigaste skräckfilm. Men lyfter samtidigt fram Lars Noréns humor.

– Jag visste inte om jag skrattade av nervositet eller av glädje över att någon vågade gå så djupt i alla läskigheter. De första gångerna jag såg hans pjäser på Dramaten så minns jag att jag skrattade nästan från att jag satte mig till dess att applåderna tog slut, det var så mycket känslor i kroppen av förlösning och för att han var så rolig. Jag tycker fortfarande att han är Sveriges största komiker någonsin.

– Jag hoppas att hans humor och hans värme kommer att bli en del av historieskrivningen kring honom, dagböckerna är ju fulla av hans stora bultande hjärta, kärleken till hans barn och kärleken till konsten. Det är lite deppigt att folk talar om Norénjular och hans mörker, men anledningen till att det där mörkret blev så starkt var ju att det också fanns ljus och skratt. Det var kontrasterna som gjorde honom så genial.

”Kanske enda fria människan i Sverige”

Lars Noréns livsverk med pjäser om familjer, om utslagna och dikter är ett enormt smörgåsbord. Men dagböckerna har inte fått den litterära status som de förtjänar, säger Sigge Eklund – eftersom att de förargade för många i kulturvärlden.

– Jag hoppas att alla som bagatelliserade hans dagbok som skvaller eller böcker fulla av skitsnack kommer att skämmas i framtiden. Det som kommer att leva kvar är inte de få meningar där han var elak mot kändisar utan den unika skildringen av en människas tankeflöde med ett så poetiskt språk.

Lars Norén kunde skriva fritt eftersom han isolerat sig från alla sammanhang förutom teatern. Priset han betalade var ensamhet, säger Sigge Eklund.

– Han hade inga band längre till någon institution eller några kulturmänniskor och för det älskade jag honom. Det är så otroligt ovanligt, han kanske var den enda fria människan i Sverige.

”Känns som att en familjemedlem har dött”

Lars Norén var inte bara en stor författare utan en andlig vägledare i sin totala integritet, säger Sigge Eklund. De träffades vid några tillfällen. Första gången var Sigge Eklund 17 år och jobbade på McDonald’s.

– Han kom in och köpte en quarter pounder och då sa jag till honom hur mycket han betydde för mig och han frågade varför. Redan där tyckte jag mig se i hans ögon och hans leende att han var väldigt nyfiken på andra människor, det var ju förklaringen till att han kunde skriva så geniala pjäser: att han hade ett enormt lyhört öra. Jag tror inte att så många kända personer skulle stanna och prata med en hamburgerförsäljare på det intima sätt som han gjorde.

– Det talas om att han borde ha fått Nobelpriset, han borde ha fått Nobelpriset i närvaro också. Jag vet inte om jag någonsin har träffat någon som lyssnade så uppmärksamt.

Dödsbeskedet kändes som att det gällde någon i familjen.

– Jag har aldrig reagerat så starkt på att någon i offentligheten dör. Han har ju varit väldigt produktiv in i det sista. Han har ju skrivit de här tusensidiga dagböckerna och han har skrivit fantastiska pjäser in i det sista. Så är det med stora konstnärer, det känns som att en familjemedlem har dött eftersom han har låtit oss komma så nära honom.

Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död, han blev 76 år och avled i sviterna av covid-19. Han var en av Sveriges mest inflytelserika dramatiker och skrev hundratals pjäser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.