Showen "Från parken till Vegas" är lekfull

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens Anders Björkman ger tre getingar till "Från parken till Vegas".
Foto: Lina Ikse
Ensemblen under repetitionerna inför "Från parken till Vegas".
Foto: Per Wissing
Showens stora stjärna enligt Björkman? Claes Malmberg.
Foto: Anders Ylander
Här repeterar ensemblen tidigare i sommar inför föreställningen.
Foto: Per Wissing

MÖLNDAL.

Sommarteatern överraskar med att vara gammaldags sommarrevy.

Och Claes Malmberg är dess suveräna stjärna.

En kvart ungefär från centrala Göteborg ligger Gunnebo slott med sin praktfulla park, där man länge spelat sommarteater. Men just denna kyliga sommar har teaterstycket blivit en nostalgisk revy med 60-talsutseende i kläder och frisyr och välbekanta låtar med nya texter.

Första akten är folkparken. Så här kunde en turnerande folkparksrevy se ut på den tiden. Inklusive pappdekor med målade björkar.

Men detta är - tack och lov - inte bara nostalgi. Låttexter och monologer handlar om i dag och det är en stark ensemble med Claes Malmberg som ankare.


Han har en unik publikkontakt, Malmberg, han greppar åskådarna lika bra när han är trumpen det-var-bättre-förr-pensionär i keps som när han berättar den sanslösa historien om sin egen skådespelardebut.

Lennie Norman sjunger, spelar bas, tar danssteg, men funkar bäst i ståuppmonologer. Musikalstjärnan Hanna Lindblad är mycket bra på att sjunga och dansa, men deltar också i sketcher.

Och Ola Forssmed, den fysiske komikern, smyger omkring och växer hos publiken med sitt stillsamma kroppsspråk. Han har ett genomgående skämt som fungerar hela föreställningen, ja, till och med efter finalen.


Andra akten tar fasta på titelns andra del. Folkparksbjörkarna får vika undan för en "krogshow" med åttamannaorkester som låter storband. Det som gäller nu är smoking i Las Vegas och amerikanska standardlåtar. Ja, lite 60-talets Rat pack-style.

Egendomligt nog fungerar även detta i en slottspark i Mölndal. Och det beror förstås på starka artister.

Föreställningen har ihåliga nummer och det finns skämt, som levererats förr, men då är publiken uppvärmd så det blir skratt ändå.


"Från Parken till Vegas" är en föreställning som överraskar, som är lekfull och proffsig i sin traditionella stil och som klarar att hålla värmen i den kyliga kvällen.

Så BRA VAR SKÅDESPELARNA

Hanna Lindblad

Skicklig musikalartist, som bryter av gubbarna, men också klarar att dra en töntmonolog på Motaladialekt.

Claes Malmberg

Vilket proffs han är, vilken egenartad publikkontakt. När orkestern gapskrattar, då vet man att han improviserar iväg på egen hand.

Lennie Norman

Tar rutinerat sitt ståuppgrepp på publiken och vågar vara Stockholmare i Göteborg.

Ola Forssmed

Spelar med hela kroppen, gestaltar alla känslor med kroppen. Mycket rolig terrorartist när Malmberg ska sjunga "Snurra min jord".

TEATER

"Från parken till Vegas"

Gunnebo slottsteater, Mölndal.

PUBLIK: 595 (utsålt)

VAD: Teaterpjäsen har i år blivit nostalgisk sommarrevy med "handlingen" förlagd till 60-talet.

VEM: Claes Malmberg, Lennie Norman, Ola Forssmed, Hanna Lindblad, Micaela Sjöstedt, Kattis Trollregn, Tomas Darelids orkester. Regi: Anders Aldgård.

SPELAS: Till den 3 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.