Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shima Niavarani: ”Fasaden till vårt hem sprängdes”

I SVT:s Stjärnorna på slottet berättar skådespelaren Shima Niavarani om kriget i Iran och familjens flykt.
Shima Niavarani berättar om när hon tvingades fly från krigeets Iran.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Årets deltagare i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Foto: Ulrika Malm / SVT

Shima Niavarani, 35, är yngst någonsin i ”Stjärnorna på slottet”, men har ändå upplevelser som satte avtryck i de andra deltagarna.

Som barn flydde hon från krigets Iran, och i programmet berättar skådespelaren hur fasaden på deras hus sprängdes av en missil när hon låg och sov:

– Jag tycker fortfarande det är jobbigt att sova väldigt nära fönster med huvudet, förklarar hon.

Under de första åren av sitt liv levde Shima Niavarani i ett stort hus med hund och pool. Hon kommer från en välbärgad överklassläkt i Iran. Men när kriget kom ändrades allt, och hon tvingades som fyraåring gå under jorden med sin pappa, innan de lyckades fly landet. I ”Stjärnorna på slottet” berättar hon om ett av sina starkaste minnen från den tiden:

– Fasaden av vårt hem sprängs helt enkelt, och jag ligger närmast. Mitt rum vetter åt det hållet. Jag minns bara att fönstret har exploderat och att det ligger glassplitter över hela golvet, och jag trodde att jag var cool i den här situationen som barn. Jag har sagt någon gång till mina föräldrar att jag inte skrek, jag var ändå ett lugnt barn. Då säger min mamma ”Shima, dina käkar hade fastnat. Du skrek, men du hade fastnat, du var inte lugn, du hade hamnat i chock.”

– Man har ju drömt om vissa saker, och jag tror att det är oundvikligt att komma ifrån vissa händelser i livet utan att få neuroser av det. Jag tycker fortfarande det är jobbigt att sova väldigt nära fönster med huvudet.

Tvekade inför ”Stjärnorna på slottet”

Så här efter programmet berättar Shima Niavarani att hon tidigare tvekat inför att vara med, mest på grund av ålder, men också för att hon inte tyckte hon passade in.

– Jag skulle kunnat ha pratat om relationsgrejer, men undangled mycket sånt. Jag kände kanske att det vore fint att skifta narrativet.

–Till exempel så berättar jag om tragedier som inträffade tidigt i mitt liv, som inte handlar om vilka val jag har gjort, säger hon och tillägger:

 – Jag tänkte att det var bra att jag satt där.


Charlotte Perrelli om missfallen: ”Bär med sig för resten av livet”.
Wilhelmsen om traumat: ”Bröt ihop”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.