Benedict Cumberbatch har ett krav för att öka jämställdheten i filmbranschen. Foto: COLIN HUTTON / © 2010 HARTSWOOD FILMSBenedict Cumberbatch har ett krav för att öka jämställdheten i filmbranschen. Foto: COLIN HUTTON / © 2010 HARTSWOOD FILMS
Benedict Cumberbatch har ett krav för att öka jämställdheten i filmbranschen. Foto: COLIN HUTTON / © 2010 HARTSWOOD FILMS
– Fråga vad kvinnor får betalt, och säg, ”Om hon inte får samma lön som männen, så gör jag det inte”.– Fråga vad kvinnor får betalt, och säg, ”Om hon inte får samma lön som männen, så gör jag det inte”.
– Fråga vad kvinnor får betalt, och säg, ”Om hon inte får samma lön som männen, så gör jag det inte”.

”Sherlocks” kvinno- krav – för att stanna

Publicerad

Benedict Cumberbatch har ett krav för att öka jämställdheten i filmbranschen.

Manliga skådespelare bör tacka nej till roller om kvinnliga kolleger inte får samma lön – det säger stjärnan i en intervju med magasinet Radio Times:

– Fråga vad kvinnor får betalt, och säg, ”Om hon inte får samma lön som männen, så gör jag det inte”.

Benedict Cumberbatch tycker att manliga skådespelare bör bojkotta filmprojekt om kvinnor inte får samma lön som män. 

Han berättar i en intervju med Radio Times:

– Lika betalt och en plats vid bordet är centrala principer inom feminism.

Benedicts förslag till männen

Han har ett förslag till manliga skådespelare: 

– Kolla vad du får betalt. Fråga vad kvinnor får betalt, och säg, ”Om hon inte får samma lön som männen, så gör jag det inte”.

 

LÄS MER: Så var Cumberbatch och Sophie Hunters bröllop 

 

Benedict Cumberbatch tänker använda sitt nystartade produktionsbolag SunnyMarch för att driva vidare kampen för lika lön i filmbranschen. 

– Jag är stolt att Adam och jag är de enda männen i vårt produktionsbolag, säger Benedict Cumberbatch och syftar på bolagspartnern Adam Ackland. 

Vill berätta kvinnliga historier

Han fortsätter:

– Vårt nästa projekt är en kvinnlig berättelse ur ett kvinnligt perspektiv, om moderskap i en tid av miljökatastrofer. Om det kretsar kring mitt namn, för att få investerare, så kan vi använda den uppmärksamheten för en rad kvinnliga projekt. Hälften av publiken är kvinnor, säger Benedict Cumberbatch. 

Den brittiske skådespelaren är känd för roller som Marvels ”Dr. Strange” och BBC:s ”Sherlock Holmes”. 

 

LÄS MER: Cumberbatch förföljd – anmäler kvinnligt fan 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag