Kändiskrögaren Pontus Frithiof berättar om de sexuella trakasserad av äldre män som han arbetat tillsammans med. Foto: Joel NilssonKändiskrögaren Pontus Frithiof berättar om de sexuella trakasserad av äldre män som han arbetat tillsammans med. Foto: Joel Nilsson
Kändiskrögaren Pontus Frithiof berättar om de sexuella trakasserad av äldre män som han arbetat tillsammans med. Foto: Joel Nilsson
"Det hände vid ett flertal tillfällen när jag var ung och det ska ingen behöva vara med om", säger han. Foto: Anna Hã Llams / Expressen"Det hände vid ett flertal tillfällen när jag var ung och det ska ingen behöva vara med om", säger han. Foto: Anna Hã Llams / Expressen
"Det hände vid ett flertal tillfällen när jag var ung och det ska ingen behöva vara med om", säger han. Foto: Anna Hã Llams / Expressen

Sextrakasserades av äldre män: "Inte okej"

Publicerad

Pontus Frithiof blev sextrakasserad av äldre män när han var yngre.

Det berättar kändiskrögaren i podcasten "Agendasättarna Krog & Mat".

– Hade det hänt i dag hade jag blivit vansinnig, säger han.

Pontus Frithiof började sin karriär i Sverige som souschef under Leif Mannerström. 1996 blev han kökschef på restaurangen Eriks i gamla och tre år senare startade han sin egen restaurang Pontus in the green house.

I dag driver Pontus Frithiof, som ofta är gäst i bland annat TV4:s "Nyhetsmorgon", flera restauranger i Stockholm.

I podcasten "Agendasättarna Krog & Mat" får Pontus Frithiof frågan om han anser att restaurangbranschen är jämställd.

– Nej det skulle jag nog inte vilja säga. Det finns en del kvar att göra där tycker jag.

 

LÄS MER: Mannerströms sågning fick Elin att bryta ihop

 

För ett antal år sedan drog Pontus Frithiof i gång projektet Kocktjejer på gång som skulle bidra till ökad jämställdhet i branschen.

– Det var ett väldigt bra syfte och målet och ambitionen med den satsnigen var jättebra men genomförandet från min sida var tyvärr inte tillräckligt bra, säger han och fortsätter:

– Men ska man hitta något bra i den satsningen så var det faktiskt att vi rörde om lite i grytan. Det blev fokus på de här frågorna medialt och det var några kvinnor som faktiskt kom fram lite mer på grund av det här. Jag tror att det satte några bollar i rullning.

Pontus Frithiof rasar mot könsdiskrimineringen

Pontus Frithiof rasar också mot könsdiskrimineringen i restaurangbranschen.

– Det ska bara bort en gång för alla.

Krögaren berättar att han själv blivit utsatt för sexuella trakasserier.

– Det hände vid ett flertal tillfällen när jag var ung och det ska ingen behöva vara med om. Det där borde bara bort.

 

LÄS MER: Leif Mannerströms pärlilska: "Jävla skitsnack"

 

Pontus Frithiof får då frågan vad det var som hände.

– Jag jobbade med några homosexuella äldre män som sextrakasserade mig. Jag har ingen personlighetstyp som gör att jag tar åt mig eller blir ledsen men jag vet att andra har det, säger han och fortsätter:

– Jag tog inte illa vid mig, men om det hade hänt hos mig i dag då hade jag blivit vansinnig på den personen som utsatte någon för det.

Pontus Frithiof vill dock inte berätta mer om trakasserierna.

– Jag ska inte hänga ut någon, men jag tog det med en klackspark. Jag tyckte att det var roligt men det som försiggick då är absolut inte okej. Det var grova sexuella trakasserier.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag