Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gärningar som är allvarliga, kränkande och förnedrande”

Polisanmälan mot Lasse Kronér rubriceras som grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Ex-praktikanten har sex vittnen till sin hjälp.

Den kvinnliga ex-praktikanten som anmält SVT-programledaren Lasse Kronér för sexuellt utnyttjande har sex vittnen till sin hjälp.

Det framgår av polisanmälan som gjorts mot Kronér och som rubricerats "grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning".

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som gjort anmälan mot Lasse Kronér.

”Det är gärningar som är både allvarliga, kränkande och förnedrande” skriver hon till Expressen i ett sms.

SVT har haft samtal på måndagen om Kronérs och "Doobidoos" framtid.

Samtidigt väntar åklagare på fler uppgifter som "kan ha betydelse".

Göteborgspolisen har fått in en anmälan mot SVT-profilen Lasse Kronér. Brottet har rubricerats som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och enligt anmälan handlar det om ett "grovt" brott.

Anmälan gjordes på fredagen, den 20 oktober, då kvinnan kom till polisstationen på Stampen i Göteborg. Av polisanmälan framgår:

"NN misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att under perioden 2013-2015 utnyttjat sin ställning över målsägande på ett sådant sätt att målsägande känt sig tvungen att ingå i en sexuell relation med NN."

Av polisanmälan framgår också att kvinnan har kallat sex vittnen. Brottsplatsadressen är utskriven som:

"Sveriges Television Göteborg."

Massi Fritz: ”Utsatt för upprepade brottsliga gärningar”

Advokat Elisabet Massi Fritz företräder kvinnan som polisanmält Lasse Kronér. 

”Min klient har polisanmält den utpekade då hon har varit utsatt för upprepade brottsliga gärningar”, skriver hon i ett sms.

”Min klient har polisanmält den utpekade då hon har varit utsatt för upprepade brottsliga gärningar”, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett sms.

Elisabeth Massi Fritz har arbetat med flera uppmärksammade fall, och har specialiserat sig på att företräda brottsoffer.

Gällande den aktuella polisanmälan mot Lasse Kronér säger hon att det rör sig om "gärningar som är både allvarliga, kränkande och förnedrande”.

Vid 11-tiden på måndagen har åklagare ännu inte beslutat om någon förundersökning ska inledas i ärendet.

– Vi har precis fått in en anmälan. Det finns ingen förundersökning i det här skedet men vi går igenom det material som finns så får vi se vad det kan leda till. Som vanligt när vi får in en anmälan utan att förundersökning är inledd så finns det inte mycket uppgifter, säger Stefan Lind, åklagare i Göteborg.

Förundersökning inte inledd mot Lasse Kronér

Senare meddelar Lind i ett mejl att något beslut inte kommer fattas på ett par dagar, och att han:

"... inväntar nämligen ytterligare uppgifter som kan ha betydelse för bedömningen."

Polisanmälan.

Kvinnan: Lasse Kronér bad om nakenbilder

Expressen skrev redan på fredagen om polisanmälan mot SVT-profilen. Kvinnan bakom anmälan, en nu 28-årig ex-praktikant på SVT, berättade då:

– Lasse missbrukade fullkomligt att han hade mitt privata nummer.

Kvinnan fortsatte:

– Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga? Det hade inget med jobbet att göra.

Lasse Kronér: Jag gick för långt

Kronér sa i helgen till Aftonbladet:

– Jag gick för långt utan att jag visste att jag gick för långt. Jag trodde verkligen att vi hade en flört hon och jag. Jag trodde att det var ”cooking”, men jag missbedömde hennes intentioner.

söndagen trädde ännu en kvinna fram och berättade om hur Lasse Kronér ska ha skickat oönskade sms till henne. SVT bekräftade då att man tvingades ge Kronér en tillsägelse.

SVT i samtal om "Doobidoo"

Lasse Kronérs framtid på SVT är för närvarande oklar. Efter anklagelserna mot programledaren utreds Kronérs medverkan i "Doobidoo". På måndagen sitter SVT-ansvariga i samtal om hur ärendet ska hanteras, och huruvida "Doobidoo" ska sändas som vanligt på fredag, eller om det ska tas bort ur tablån.

– Vi avvaktar polisutredning, och vi kommer skynda varsamt fram i det här. Vi tycker att det är viktigt att det blir rätt. Vi har inga besked, säger Camilla Hagert, presschef på SVT.

Ser ni, givet läget, några svårigheter med att sända programmet även om åklagare inte fattat beslut om förundersökning?

– Vi kommer ta ställning till det senare i veckan. Just nu avvaktar vi innan vi tar några beslut.

Kvinnan som polisanmält var medarbetare på SVT:s "Doobidoo".
Foto: SVT

SVT inte stressade över tablåbyte

Är ni i samtal med Lasse Kronér?

– Jag berättar inte vilken typ av möten, eller vilka kontakter vi har. Vi pratar om det och ser på lite olika scenarier, men vi har inget besked.

Enligt Camilla Hagert lyfter man ett program ur tv-tablån "på två minuter".

– Så för vår del känner vi inte att vi är stressade över just det beslutet.

"Det har inte förekommit några möten"

Christina Hill, ansvarig utgivare för "Doobidoo", säger att det inte pågår några direkta samtal om programmet och Kronér.

– De pågår inte, vi har inga aktiva samtal i dag i alla fall. Det har inte förekommit några möten om det, säger hon.

– Som vi har sagt avvaktar vi den här utredningen och det är inte så att vi behöver bestämma det nu. Vi får se vad utredningen säger, och sen kan vi bestämma. Så det är inget vi diskuterar just nu.

Christina von Sydow, projektledare för "Doobidoo", vill inte kommentera några samtal om programmet och Lasse Kronér. I stället hänvisar hon till Camilla Hagert.

"Vi har pratat om detta i dag men avvaktar polisutredningen innan vi har möte om publicering", skriver Camilla Hagert i ett sms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.