Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex okända fakta om Netflix-succén ”Bird box”

Ur filmen ”Bird box”.
Foto: SAEED ADYANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sandra Bullock.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Ur filmen ”Bird box”.
Foto: MERRICK MORTON / AP TT NYHETSBYRÅN

"Bird box" med Sandra Bullock har blivit en av Netflix största succéfilmer någonsin.

Har du sett filmen och vill veta mer?

Ta av dig ögonbindeln och ta del av sex okända fakta om filmen.

1. Filmen är baserad på en bok – men de skiljer sig åt

"Bird box" är baserad på boken av Josh Malerman med samma namn. Boken kom ut 2014. Medan filmen utspelar sig i norra delarna av Kalifornien – och städer som Sausalito, Sacramento och Santa Rosa nämns – så utspelades boken i Detroit.

SPOILER ALERT! Filmen har ett mer positivt laddat slut än boken. I filmen lyckas Malorie och barnen ta sig till en skola för blinda, dit andra överlevare också lyckats ta sig, och där de kan känna sig tryggare. Medan hon i boken också tar sig till det säkrade området på skolan, så inser bok-Malorie att många av överlevarna har valt att förblinda sig själva för att inte riskera sina liv. Malorie själv väljer att inte göra sig och barnen permanent blinda – vilket gör att hon utsätter dem för potentiell livsfara.


2. Skådespelarna som jobbat ihop

När Sandra Bullock fick huvudrollen i filmen hade hon egna åsikter om vem hon ville spela mot. Hon ska specifikt ha bett om att få spela mot Sarah Paulson, som spelar hennes syster i "Bird box". Skådespelarna hade nyligen spelat mot varandra i succéfilmen "Ocean's 8" när det var dags att spela in Netflix-rullen.

Men det är inte bara Bullock och Paulson som har tidigare projekt gemensamma. Skådespelarna B.D Wong, Danielle Macdonald, Sarah Paulson och Rosa Salazar har alla varit med i minst en säsong av hyllade tv-serien "American horror story".


3. Fejkade inte

Under stora delar av filmen har Sandra Bullocks karaktär Malorie förbundna ögon för att hålla sig i säkerhet från de mystiska krafterna som får sina offer att ta livet av sig. Och det fuskades inte på inspelningarna – Sandra Bullock hade en ögonbindel under alla de olika inspelningarna, och kunde inte se var hon gick. Risken med förbundna ögon blev uppenbar för alla på plats när Bullock råkade springa in i filmkameran flera gånger under inspelningarna.


4. Monstret skulle visas

I "Bird box" får tittarna aldrig se den mystiska kraft eller varelse som får alla sina offer att vilja ta livet av sig. Men det var inte så det var tänkt från början. I tidigare versioner av filmen skulle Malorie se monstret. Men resultatet blev så löjeväckande att regissören Susanne Bier valde att stryka scenerna från slutversionen, då de gjorde filmen mer humoristisk än läskig.


5. Mystiska meningen bakom namnet

Fansen kan inte enas om meningen bakom filmens titel, och bråkar om dess betydelse. Medan vissa tror att "Bird box" – fågellåda – syftar till fåglarna som håller Malorie och hennes barn säkra genom filmen, så tror andra att filmens titel refererar till slutscenen. Vem vet vilken tolkning som är rätt?


6. Vad hände med Lucy och Felix?

Två av de som Malorie delade hus med i början av apokalypsen, Lucy och Felix, väljer att lämna sina vänner i sticket. De två stjäl husets bil, och lämnar de andra strandade. Men man får aldrig veta vad som hände med paret efter det att de stjäl bilen – vilket på ett sätt gör deras öde extra läskigt och mystiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.