Serneholt utnyttjas i falsk bantningsreklam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Programledaren och artisten har inte godkänt annonsen eller artikeln som hon syns i.
Foto: Faksimil
Nu har en jurist kopplats in.
Foto: Christian Örnberg
Även fitnessbloggaren Alexandra Brings bild har använts i en annan reklam för ett bantningspreparat, somhon inte godkänt.

Tidigare har Carolina Gynning, fitnessbloggaren Alexandra Bring och Loreen råkat ut för bantningsbluffen - nu syns Marie Serneholt i den falska reklamen som påstår sig visa före och efter-bilder på 31-åringen.
– Vi vet inte hur det har blivit så är, men vi står inte alls bakom det. Marie har ringt vår jurist för att få stopp på artikeln, säger Ellen Sandklef, presskontakt för Marie.

En läsare och följare av programledaren och artisten Marie Serneholts blogg och Instagram kan inspireras av stenhårda träningar och får följa med i en hälsosam vardag. Men att hon skulle använda det speciella preparat som en annons, bland annat sedd på Facebook, marknadsförs med att 31-åringen gör stämmer inte alls.

"Min bild kommer aldrig mer att visas på framsidan av en tidning tillsammans med ordet fet", kan klickande Facebookanvändare som kommer in på sidan läsa att Serneholt ska ha sagt.

Men uttalandet är falskt. Nu tar man till rättsliga åtgärder.

– Vi vet inte hur det har blivit så är, men vi står inte alls bakom det. Marie har ringt vår jurist för att få stopp på artikeln, säger Ellen Sandklef, preskontakt för artisten.

Visar falsk före- och efter-bild

Annonsen gör reklam för ett bantningspreparat som sägs ha hjälpt Serneholt att gå ner nio kilo på mindre än en månad och visar upp vad som ska föreställa en före-och efterbild.

– Bilderna är dessutom från olika år och manipulerade. Det skiljer tre år mellan dem. Jag har inte studerat så noga. Men så har hon inte sett ut. Allting är bara helt oacceptabelt.

På den ena bilder står Serneholt på Melodifestivalens scen i klädd sin glitterprydda dräkt - på den andra i en bikini.

– Det är fräckt. Allt är falskt, och det är använt utan hennes tillstånd, säger Ellen Sandklef och fortsätter:

– Det här är inget Marie vill göra, eller står bakom. Dessutom vill vi betona att hon inte står bakom såna här preparat. Hon är en naturlig tjej, och därför känns det extra trist.

"Det är fruktansvärt"

En liknande reklam för samma preparat har tidigare använt sig utav Carolina Gynning i sin annons.

"Det är ju fruktansvärt och så här få det inte gå till. Jag ska koppla in min advokat på detta om de inte avlägsnar mina bilder omedelbart!”, skrev hon då i ett mejl till Kvällsposten.

Men på samma sida som Serneholt nu utnyttjas syns även Gynning som ansikte utåt för preparatet återigen. I Gynnings fall har man använt sig av en förebild på mångsysslaren när hon var gravid.

Facebook vill städa bort

När Eurovision-vinnaren Loreen utnyttjades på samma vis förklarade Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook Norden, via ett mejl till Expressen att man prioriterar att arbete med att skapa ett så säkert annonseringssytem som möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.