Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Selma Blairs obotliga sjukdom: ”Du förbereder dig på att dö”

Selma Blair talar ut om sin kamp mot sjukdomen
Selma Blair, 47, lider av obotliga sjukdomen MS.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu testar hon en riskfylld metod för att kunna leva längre.Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Selma Blair lider den obotliga sjukdomen MS.

47-åringen avslöjar nu att hon prövar strålning och stamcellsbyte för att lindra smärtorna – men metoden är mycket riskfylld

– Jag blev varnad. Du börjar liksom planera för att du ska dö, förklarade hon under en paneldiskussion på tidningen Times hälsomässa, vilket Elle rapporterar om.

Det var i augusti 2018 som Selma Blair fick diagnosen multipel skleros, MS.

”Jag är funktionsnedsatt. Jag ramlar ibland. Jag tappar saker. Mitt minne är suddigt”, skrev hon då i ett inlägg på Instagram.

Sjukdomen är obotlig, men mediciner kan lindra problemen – något som dock inte fungerade för stjärnan.

– Medicinerna funkade inte för mig just då, och jag blev sämre mycket snabbare än jag ville acceptera, berättade hon på hälsomässan.

Därför har Selma Blair valt en ny metod: Stamcellsbyte och en aggressiv form av kemoterapi. 

– Jag hade ingen tanke på att göra det, jag tänkte inte förstöra min kropp, det som fanns kvar av den. Varför skulle jag testa den här fruktansvärda drogen, cellgifter, på mig? Jag hade inte cancer. Men jag hade slut på alternativ.

”Jag blev varnad”

Men Blair testade ändå cellgifter i en mindre dos, något som direkt gav ett visst resultat. Det har nu fått henne att dra det hela ett steg längre – trots riskerna som finns.

– Jag blev varnad. Du börjar liksom planera för att du ska dö och jag berättade för min son att jag skulle göra det här och han sa då att han ville att jag skulle kremeras. Jag fick mer cellgifter än cancerpatienter får. Och det är stamcellerna som gör att du kan leva med så höga doser, sa hon på Times hälsomässa.

På grund av behandlingen har hon just nu tappat allt sitt hår.

– Det var bara en liten grej, jag brydde mig aldrig om att tappa håret eller de andra grejerna som bara handlar om ego. Jag drömde bara om att få ligga och sova bredvid min son på natten och att finnas där så länge jag kan.

Selma Blair fick sitt genombrott med filmen ”En djävulsk romans” 1999 och har sedan dess bland annat setts i filmer som ”Legally blonde”, ”Snygg, sexig och singel” och ”Hellboy”.

https://www.instagram.com/p/B1wwUa2Hq5e/

Selma Blair bars av plan på en bår – efter incidenten

Selma Blair bars av från plan på en bår