Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sebastian Staksets nya ord om Einar: ”Var så hemskt”

Sebastian Staksets oro sista tiden innan Einars död
I sitt ”Sommar i P1” kommer Sebastian Stakset att fokusera på förlåtelsens kraft.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Sebastian Stakset ”Sommar”-pratar i augusti.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Under artistnamnet ”Sebbe Staxx” var Sebastian Stakset länge en av frontmännen i rapgruppen ”Kartellen”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Einar sköts till döds i Hammarby sjöstad.
Foto: Tommy Holl / IBL

Sebastian Stakset lämnade den kriminella gängmiljön och rapgruppen Kartellen 2016.

Sedan dess har han bytt livsstil helt och sprider i stället för hat numera kärlek – och jobbar för att andra kriminella ska följa hans exempel.

Nu är han aktuell som en av värdarna i ”Sommar i P1” – där han ska prata om förlåtelse.

– Jag kommer gå väldigt djupt, det kommer kanske göra ont att lyssna, säger han.

Sebastian Stakset har hunnit fylla 36. Det markerar också att det gått sex år sedan han för sista gången tog farväl av vännerna i rapgruppen ”Kartellen” och lade om sitt liv helt och lämnade kriminaliteten bakom sig.

När Expressen talar med honom är han i Polen på väg hem från en distributionscentral i de södra delarna av landet där de skickar förnödenheter till krigets offer i Ukraina, där han varit och hjälparbetat med den kristna rörelsen Heart of evangelists.

– Det är på grund av min tro på Jesus, att jag själv upplevde att jag blev förlåten för all skit jag gjorde i livet. Jag har gjort väldigt mycket dåliga saker och skadad väldigt många människor. Det är svårt att bära på det här, säger han och fortsätter:

– När jag blev nykter och fick en tro på mitt liv kände jag inte direkt att jag skulle sitta hemma och njuta av det, utan då får man passa på att hjälpa så många man kan.

Sebastian Stakset: ”Kommer kanske göra ont att lyssna”

Resan till Ukraina är inte den enda 36-åringen gjort den här våren. När Sveriges Radio ringde honom och frågade om han inte ville vara en av årets 58 ”Sommar”-värdar var han på väg tillbaka till Sverige från just Ukraina och blev väldigt glad.

Det var aldrig tal om att tacka nej.

– Jag kommer att fokusera på förlåtelse och förlåtelsens kraft. Jag kommer gå väldigt djupt, det kommer kanske göra ont att lyssna.

I tidigare intervjuer har han berättat att han mötte Gud för drygt tio år sedan. Men det skulle dröja ända till 2016 innan han tog steget fullt ut och bröt sitt destruktiva liv.

– Det var en lång process men jag är väldigt tacksam över att jag tog steget i dag.

Han berättar att han under stundom mådde så dåligt att han ville ta sitt eget liv.

– Det är så med alla som levt det här livet, levt i gängkriminalitet. Det är ett jobbigt liv, du mår dåligt, du har ångest, du självmedicinerar med droger, du har posttraumatiskt stressyndrom, du har paranoia, du sårar sin familj och alla de du älskar.

Självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Sörjer Einár – försöker hjälpa andra

I höstas blev han än en gång påmind om den verklighet han lämnat bakom sig när vännen artisten och rapparen Nils ”Einár” Grönborg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Det är så sorgligt, det var så hemskt. Som jag tidigare uppgett: han var den 35:e vännen som dog. Det är extremt.

I dag fokuserar han på fullt på att försöka påverka och hjälpa människor som befinner sig i samma situation han själv gjorde för ett antal år sedan.

– Jag åker runt på fängelser, ungdomsanstalter, behandlingshem och skolor i utsatta områden och föreläser. Det är inte så att jag känner: ”oj vad bra jag har blivit, nu vill jag inte ha någonting med dem att göra.” Nej, absolut inte så. Jag vill nå dem. Jag älskar mina gamla vänner också, och vill dem väl. De vet om det. Jag har fina samtal, även med de som är aktiva.

Ur arkivet: Tidigare gangsterrapparen hjälper missbrukaren Sanne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.