Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sebastian Ljungblads kamp mot klockan

Skådespelaren Sebastian Ljungblad hade varit på flykt i 121 dagar när han greps tidigare i veckan. Foto: privat
Foto: Imdb
Sebastian Ljungblad var Guldbagge-nominerad för sin roll i filmen ”Goliat”. Foto: Imdb
Åklagare Helene Gestrin. Foto: Åklagarmyndigheten / Helene Gestrin

Goliat-skådisen Sebastian Ljungblad greps på en åker i Sverige efter att ha varit på flykt i 121 dagar. 

Nu har en snabb process inletts och skådespelaren kan ställas inför rätta om bara ett par dagar – tills dess måste 1000 sidor förundersökning gås igenom. 

– Han jobbar lika hårt som jag och fick den här kartongen med papper att gå igenom i fredags, han också. Det är oerhört tajt tidschema, säger advokaten Mikael Abrahamsson.

Det var i början året som skådespelaren Sebastian Ljungblad häktades i sin utevaro - misstänkt för att ihop med andra män ha försökt lura äldre människor på pengar. I ett försök att hitta honom genomsökte polisen Guldbaggegalan där skådespelaren var nominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll. 

Men i stället för att sitta i publiken under den direktsända galan i januari tidigare i år befann han sig på semester i Thailand, häktad i sin utevaro misstänkt för brott mot äldre. 

– Jag gömmer mig inte, jag var på semester innan och försöker absolut inte att hålla mig undan för jag vet att det inte finns några bevis mot mig, sade Sebastian Ljungblad till Expressen då. 

Greps i torsdags

Hur och när han återvände till Sverige är oklart. Han valde dock att inte ge sig till känna och ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, ha gömt sig periodvis i en stuga på landet.

Polisen hade span på platsen och när Sebastian Ljungblad fick syn på dem tog han sin tillflykt ut på en åker. Han greps dock på platsen. 

Under fredagen häktades han av Göta hovrätt misstänkt för flera fall av bedrägerier. 

De andra männen i härvan har redan åtalats - och rättegången är satt att börja redan på måndag. 

Nu har en snabb process inletts - för om försvaret anser sig ha hunnit bli slutdelgivna kan Sebastian Ljungblad åtalas och ställas inför rätta i början av veckan. 

Om försvaret kräver mer tid fortsätter Sebastian Ljungblad vara häktad i väntan på prövning. 

– Han är misstänkt för åldringsbedrägerier, att ha ringt upp äldre damer och sedan försökt lura dem på pengar. Det handlar om 13 försök och ett fullbordat, säger åklagare Helene Gestrin. 

”Vill gå vidare”

Förundersökningen är på cirka 1000 sidor och det är den som Ljungblad och hans advokat har helgen på sig att gå igenom.

– Det ligger i min klients intresse att få den här saken avklarad. Han vill gå vidare med sitt liv och lämna det här bakom sig, säger advokat Mikael Abrahamsson. 

Sedan Sebastian Ljungblad greps i torsdags har det hållits sex förhör med honom.

 – Han mår inte bra av att vara inlåst, han mår väldigt dåligt av det. Men vi har så pass tät kontakt och det är en vänlig stämning i förhörssituationen. 

– Han jobbar lika hårt som jag och fick den här kartongen med papper att gå igenom i fredags, han också. Det är oerhört tajt tidschema, säger Mikael Abrahamsson.

Rättegången är planerad att hålla på i 14 dagar.

LÄS MER: Tumultartat gripande av Sebastian Ljungblad