"Searching for Sugar man" vinner en Oscar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malik Bendjelloul och hans "Searching for Sugar man" vann på Oscargalan natten till måndag svensk tid. Här syns den svenska regissören med medproducenten Simon Chinn.
Foto: John Shearer

Vilken skön seger.

Malik Bendjelloul och "Searching for Sugar man" vinner en Oscar.

– Det har varit en otrolig kväll, säger Malik Bendjelloul till SVT.

Han har vunnit.

Och vunnit.

Nu har Malik Bendjelloul också vunnit en Oscar.

Natten mellan söndag och måndag - för att vara exakt 03.45 svensk tid - vann den svenska regissören och hans "Searching for Sugar man" statyetten i kategorin "Bästa dokumentär".

– Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sa Malik Bendjelloul från scenen Dolby Theater i Los Angeles.

Han tackade även bland annat Sveriges Television och Svenska filminstitutet, sina vänner och sin familj under tacktalet - med på scen fanns den brittiske medproducent Simon Chinn.

"Den är tung och glänser"

I SVT:s Gomorron Sverige berättar Malik Bendjelloul om den nya Oscarstayetten:

- Det är väldigt roligt. Det känns bra, den är tung och glänser väldigt mycket.

Den hyllade regissören avslöjar även att han redan har tankarna på nya jobbprojekt.

- Det känns som sista etappen på en lång resa. Imorgon är det måndag, då är det dags att börja jobba, säger han till SVT.

Efter den sköna vinsten säger Malik Bendjelloul till TT Spektra att han var jätteglad när han hörde filmens namn ropas upp.

– Jag tänkte också på att sätta fötterna rätt så att jag inte skulle snubbla eller ramla ner från scenen.

Camilla Skagerström, som är fotograf för "Searching for Sugar man", är på Oscargalan med Malik Bendjelloul, skriver i ett sms till Expressen.se:

"Tack. Det känns helt overkligt fantastiskt roligt!! Mitt hjärta höll på att hoppa ur kroppen!! Vi ska dricka champagne i natt!!"

"Massa bra saker"

Det är första gången sedan 1984 som en svensk film belönas med en Oscar. Då vann Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" fyra priser, bland annat i kategorin "Bästa icke engelskspråkiga film".

Nu väntar fest för det svenska gänget - enligt TT Spektra ska Malik Bendjelloul fira på kändistidningen Vanity Fairs party.

Samtidigt skänker han en tanke till Sixto Rodriguez, som inte kunde närvara på Oscargalan.

– Han kunde inte vara här i kväll för han har turnerat i Sydafrika och är trött, säger Malik Bendjelloul till TT Spektra.

Simon Chinn:

– Dessutom är han en ödmjuk man som inte vill stjäla fokus från Malik och filmen. Han sitter hellre hemma i soffan och tittar på tv:n.

Inför Oscargalan berättade Malik Bendjelloul för Expressen vad en vinst skulle betyda för honom.

- Det skulle självklart innebära massa bra saker, men också problematiska saker - som prestationsångest. Det bästa är väl att det kan ge en chans att göra saker. Den här filmen gjorde jag ju utan någon position alls, nu kanske jag kan få tillfälle att göra saker och ting.

"Vore fantastiskt"

På röda mattan sa Malik Bendjellou så här om dokumentärens huvudperson Sixto Rodriguez:

- Han snackar om att spela in ett tredje album, vilket vore fantastiskt. Lyssnar du på hans låtar i dag så är de lika relevanta nu som de var då.

”Searching for Sugarman” handlar om den amerikanske artisten Sixto Rodriguez som plötsligt blev en superstjärna i Sydafrika - utan att han själv visste om det.

Rodriguez bodde då, precis som nu, i Detroit, där han försörjde sig som bland annat byggarbetare.

Två sydafrikanska journalister sökte och fanns honom i slutet av 1990-talet och han bjöds då in för att uppträda i Sydafrika.

Spelningarna var slutsålda.

"Searching for Sugar man" har tidigare vunnit pris på bland annat filmfestivalerna i Los Angeles, Sundance och Melbourne. På årets Guldbaggegala tog Bendjelloul hem dokumentärkategorin och han vann senare också en BAFTA, den brittiska motsvarigheten till en Oscar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.