Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket pengar samlade årets Musikhjälpen in

Programledarna William Spetz, Farah Abadi och Daniel Adams-Ray.
Foto: Caroline Larsson
Programledarna har befunnit sig inuti glasburen på Stortorget i Lund i en veckas tid.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peg Parnevik kommer för alltid minnas sin medverkan i Musikhjälpen.
Foto: SVT.
Daniel Adams-Ray var rörd när Musikhjälpen gick mot sitt slut.
Foto: SVT
Peg Parnevik var nära att bryta ihop på scen under sista minuterna i årets Musikhjälpen.
Foto: SVT
Foto: SVT.
1 / 8

Musikhjälpen 2018 drog in 50 550 204 kronor – och slår inte förra årets rekord.

Efter en vecka inuti glasburen släpps nu programledarna för Musikhjälpen 2018 ut klockan 20.37 på söndagskvällen.

Årets insamling har haft temat ”Alla har rätt att fungera olika” – och i samband med kvällens utsläpp presenteras summan av insamlingen.

– Jag känner en extrem stark hoppfullhet, för Sverige och världen, säger William Spetz.

Nu står det klart att Musikhjälpen i år drog in 50 550 204 kronor. Därmed slås inte förra årets rekord på 74 410 363 kronor.

Däremot slog Musikhjälpen engagemangsrekord med totalt 606 337 engagemang.

– Det är engagemanget som räknas, så på ett sätt är det här ett magiskt år. Folket har aldrig engagerat sig så här mycket. Företag har varit tystare och inte lika närvarande i år, det säger också något om hur vackra svenska folket är, säger William Spetz till Expressen och fortsätter:

– Vi lever i ett så extremt polariserat samhälle att man ibland tappar hoppet, men det här är ett bevis på att vi fortfarande bryr oss.

I 144 timmar i sträck sände Musikhjälpens tre programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz radio från glasburen i Lund när de till slut klev ut på söndagen klockan 20.37.

– Så här kändes det efter min förlossning, alla känslor, kroppen gör ont men det är fortfarande härligt. Det är jättemycket på en och samma gång, förklarar Farah Abadi känslan.

Årets upplaga av Musikhjälpen är den elfte i ordningen och den här gången placerades glasburen på Stortorget i Lund.

Från den 10 till 16 december har kända ansikten avlöst varandra på Stortorget för att tillsammans samla in pengar till årets tema – "Alla har rätt att funka olika". De insamlade miljonerna går till personer med funktionsnedsättnings tillgång till skola, vård, stöd och hjälp.

Peg Parnevik vill programleda Musikhjälpen

I år har Peg Parnevik varit publikens ambassadör för Musikhjälpen och Hanna ”Hannapee” Persson har rapporterat som utrikeskorrespondent

På söndagskvällen konstaterade Peg Parnevik att hon kommer minnas sin tid i Musikhjälpen för alltid.

– Det måste inte vara att man drar in massa pengar. Bara att man ställer upp, att man gör någonting. Allting räknas ju, säger en rörd Peg Parnevik i programmet och tillägger:

– I'm gonna cry.

Peg Parneviks beskriver sin resa i Musikhjälpen som en bergochdalbana.

– Det har varit helt fantastiskt, men upp och mer, vissa kvällar gick jag bara och grät och grät, säger Peg Parnevik till Expressen.

– Men man har också upplevt så mycket kärlek. 

Trots känslostormen vill Peg Parnevik i framtiden själv axla rollen som programledare i Musikhjälpen.

– Ring mig, jag ställer upp, säger stjärnan.

Peg Parnevik i årets Musikhjälp.
Foto: SVT

Både Hanna ”Hannapee” Persson och William Spetz har visat starka känslor i årets upplaga av Musikhjälpen. Profilen Hanna Persson bröt ihop på tisdagskvällen när hon deltog över en videolänk direkt från Guatemala. Även William Spetz rördes till tårar – inte minst av artisterna Janice, Molly Hammar och Sabina Ddumbas Aretha Franklin-hyllning.

– Det här är så sjukt! Nämen jag vet inte ens om jag kan programleda det här, sade William Spetz med tårar i ögonen.

Under Musikhjälpens sista timme gästade ”Så mycket bättre”-profilen Linnea Henriksson glasburen i Lund och bjöd på ett uppträdande.

Klockan 20.37 klev programledartrion ut ur buren och presenterade summan för årets insamling som låg på 50 550 204 kronor. Förra året samlade det svenska folket ihop 74 410 363 kronor till Musikhjälpen, vilket var nytt rekord för insamlingen.En miljard med funktionsnedsättning

Musikhjälpen har bland annat gästats av bandet First Aid Kit, artisten Benjamin Ingrosso och skådespelarna Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson från ”Vår tid är nu”.

Under en veckas tid har lyssnare kunnat skänka pengar till välgörenhetsprojekt och samtidigt önska en låt som ska spelas i programmet.

Årets tema för Musikhjälpen är "Alla har rätt att funka olika". Sveriges Radio och SVT förklarade valet av tema med att cirka en miljard människor är drabbade av funktionshinder – men att det ändå är en av världens mest diskriminerade grupper.

– Utbildning är avgörande för att komma ur fattigdom och utsatthet, men enligt uppskattningar går 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan, skrev Sveriges Radio i ett pressmeddelande inför Musikhjälpen 2018.Så mycket har Musikhjälpen samlat in under åren

2008 hölls Musikhjälpen i Malmö och samlade in 3 016 247 kronor.

2009 hölls Musikhjälpen i Göteborg och samlade in 5 748 442 kronor.

2010 hölls Musikhjälpen i Malmö och samlade in 12 236 417 kronor.

2011 hölls Musikhjälpen i Göteborg och samlade in 18 104 362 kronor.

2012 hölls Musikhjälpen i Malmö och samlade in 23 301 823 kronor.

2013 hölls Musikhjälpen i Göteborg och samlade in 28 426 046 kronor.

2014 hölls Musikhjälpen i Uppsala och samlade in 30 489 975 kronor.

2015 hölls Musikhjälpen i Linköping och samlade in 31 105 000 kronor.

2016 hölls Musikhjälpen i Örebro och samlade in 49 003 745 kronor.

2017 hölls Musikhjälpen i Umeå och samlade in 74 410 363 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.