Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsstjärnans hån mot Jimmie Åkesson i natt

Så här såg det ut tidigare under turnén när Bono hånade Jimmie Åkesson på scen och gjorde en Hitlerhälsning. Han gjorde samma sak under spelningen i Köpenhamn på lördagskvällen.
Bono under sin spelning i Paris, när han första gången pratade om Jimmie Åkesson på scenen.
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bono hånar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson igen. 

Under U2:s spelning i Köpenhamn sa bandets frontman bland annat Åkessons namn och gjorde en Hitlerhälsning från scenen.

”De anspelningar som ännu en gång förs fram är synnerligen anmärkningsvärda och på en sådan låg nivå att det egentligen inte förtjänar vidare bemötande”, skriver Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson i ett sms till Aftonbladet.  

U2 spelade i Köpenhamn under lördagskvällen. 

Och det var när bandet sångare Bono var sitt onda alter ego, karaktären MacPhisto, som han dels hånade dansk integrationspolitik och även Jimmie Åkesson.

Något Aftonbladet var först att rapportera om.  

– Ni bannlyser burka och konfiskerar smycken från de där hemska asylsökanden. Bravo. Folkets makt. Makt till mitt folk. Folk som Viktor Orbán i Ungern. Underbar, underbar man. Jimmie Åkesson i grannlandet Sverige, sa Bono från scenen, enligt tidningen. 

När Bono uttalade Jimmie Åkessons namn gjorde han även en Hitlerhälsning.

Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson, kommenterar Bonos nya hån så här i ett sms till Aftonbladet:

”De anspelningar som ännu en gång förs fram är synnerligen anmärkningsvärda och på en sådan låg nivå att det egentligen inte förtjänar vidare bemötande”. 

Han fortsätter:

”I stället för att bidra till ett konstruktivt samtal där argument möter argument sprider han felaktigheter som leder till mer polarisering och mer stigmatisering. Det är ett utgångsläge som jag menar är destruktivt för samhällsdebatten och som i stället för att bidra till utveckling och skapar motsatt effekt.”

Bono
Foto: PIERPAOLO SCAVUZZO / AVALON.RED B5725

Bono har även tidigare hånat Jimmie Åkesson. 

Under en spelning i Paris den 11 september, mitt i valnatten i Sverige, upprepade Bono Jimmie Åkessons namn flera gånger samtidigt som han gjorde en Hitlerhälsning.

Även då var han iklädd sitt ondo alter ego MacPhisto. 

– Jag kommer precis från Sverige. Jag visste inte hur mycket jag gillade svenskarna, långa blonda, blåögda... tråkiga, sa Bono från scenen då och fortsatte:

– Men nu verkar det som att svenskarna börjar upptäcka sin ariska potential. 

Det var under U2:s turné 1992 ”Zoo TV”-turnén som Bono ska ha presenterat den digitalt framställda karaktären "MacPhisto" för första gången för sin publik. Med sitt satiriska uttryck har han sedan dess varit ett återkommande inslag under bandets konserter och ett sätt för Bono att uttrycka sin politiska aktivism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.