Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scorpions levererar rejält på Sweden Rock

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

NORJE. Scorpions nya turné tar dem runt i en galen värld.

Och visst är det galet att tyskarna på Sweden Rock räddas av ett trumsolo och en död rockstjärna.

Varför Scorpions väljer att döpa sin aktuella turné efter en 26 år gammal platta är lite oklart. Något jämnt firande är det alltså inte tal om och få spår från “Crazy world” luftas. Dessutom är låtlistan närmast identisk från senaste turnén då bandet firade femtio.

Tydligen handlar det mer om att vi enligt tyskarna idag lever i en minst lika galen tid som när plattan släpptes. Och när det känns osäkert därute i stora världen, då är det tryggt att under knappa två timmar luta sig mot Hannovers stoltheter.

 

Så bra var Scorpions

Scorpions

Sweden Rock Festival, Norje

Publik: Stor. Säkert över 20 000.

 

Vem: Tysklands främsta hårdrocks-export bildades i Hannover 1965. Slog igenom kommersiellt under 80-talet. Består idag av originalmedlemmarna Klaus Meine (sång), Rudolf Schenker (gitarr) samt Matthias Jabs (gitarr), Paweł Mąciwoda (bas) och nyaste tillskottet Mikkey Dee (trummor).

Vad: Ute på "Crazy World 2017 tour", två år efter femtioårs-firandet. 25 november når turnén Sverige igen, då Globen i Stockholm.

Så är tanken, i alla fall. För vi vet ju vad vi får med Scorpions.

Traditionell heavy metal och powerballader som längs en snitslad bana gör uppehåll genom hela karriären fram till senaste fullängdaren “Return to Forever”. Vi får förväntade gitarr-attacker från Schenker och Jabs. Vi får Meines tenor som med tveksamheter svävar ut över Norjes grässlätter. Ljudet är nämligen till en början väldigt skralt. Jag hör knappt vad Meine säger trots att jag står nära scen. Det kan även bero på att så många runt mig pratar högt och inte fastnar för en träig frontman.

Under första halvan tummar jag på fiaskostämpeln. Ju längre ner i balladerna och sjuttiotalet Scorpions tar sig, ju tristare blir det däruppe.

Men vi får även en ny man bakom trumskinnen.

Överlägset största applåd blir det när Mikkey Dee presenteras. Är det något band som personifierat själva essensen av festivalen i Blekinge genom åren är det Dees gamla band Motörhead. När han hamrar igång “Overkill” ett drygt år efter Lemmys frånfälle och med bilder på legendaren på storbildsskärmen tänder både publiken och Scorpions. Till och med Mikkey Dees efterföljande trumsolo får folk runt mig att skrika rakt ut. Resten av konserten rullar sedan i mål av sig själv.

Men tacka alltså inte Scorpions själva för det. Tacka en trummis från Götet och Lemmys ande.

 

Scorpions Låt för låt:

 


Going Out With a Bang


Make It Real

 


Bad Boys Running Wild


The Zoo


Coast to Coast


Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train


We Built This House


Delicate Dance


Always Somewhere / Eye of the Storm / Send Me an Angel


Wind Of Change


Rock 'n' Roll Band


Can't Get Enough


Overkill


Blackout


Big City Nights


Coming Home


Still Loving You


Rock You Like a Hurricane

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.