Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scientologfilmen slog ner – som en bomb

Tom Cruise är en stark profil inom scientologikyrkan.
Foto: Tim Whitby
Precis som John Travolta.
Foto: Mandatory Byline: Juan Rico/Fame

I söndags satt Hollywood klistrade framför HBO när den omtalade dokumentären "Going clear: Scientology and the prison of belief" hade premiär.

Den starkt ifrågasatta sekten är ständigt närvarande i Los Angeles.

Ambassadörerna står längs Hollywood boulevard och försöker värva nya medlemmar, och organisationens byggnader och filialer ligger strösslade över hela staden, och utgör en väsentlig del av den mest pampiga arkitekturen.

På gångavstånd från mitt hem ligger både deras enorma huvudkontor (stort som en Volvo-fabrik) samt deras ”Celebrity center”, dit man kan gå på helgerna och bland annat lyssna till de övertygade medlemmarna Juliette Lewis och Giovanni Ribisi. Kaffe och kaka ingår. Sägs det.

Travolta och Cruise är vitala

Just kändisarna har alltid utgjort en stor del i kyrkans dragningskraft – förutom löften om att kunna bli ”renad” som människa. Det framgår i den välgjorda dokumentären att deras stora profiler John Travolta och Tom Cruise är vitala i jakten på nya medlemmar. Speciellt i dessa tider, då avhoppare går ut och berättar om förtryck och misshandel, om hur medlemmar tvingas skura toalettgolv med bara tungan, om hur Nicole Kidmans telefon avlyssnades under tiden hon och Tom Cruise var tillsammans.

Scientologerna har panik

Filmen, som bygger på succéboken med samma namn, har slagit ner som en bomb i stan. Scientologerna har panik. De har köpt helsidesannonser i New York Times för att smutskasta avhopparna som framträder. Och de har uppenbarligen skrämt HBO, som anlitat 160 advokater för att undvika de annalkande stämningarna. Men frågan är vilken sorts framtid som tornar upp sig för scientologerna. Medlemsantalet störtdyker.

Och skulle Tom Cruise hoppa av menar många att det skulle vara slutet för Ron L. Hubbards märkliga skapelse.

FAKTA

Hissar: Leonardo DiCaprio ska spela en man med 24 olika personligheter i filmen ”The Crowded Room”. Aldrig har väl en man kämpat så hårt för att få en Oscar! (Men det är han väl i och för sig värd.)

Dissar: En gasexplosion i ett hyreshus i New York krävde två människors liv, men det hindrade inte förbipasserande från att ta leende selfies framför eldsvådan. Nu har flera av dem fått be om ursäkt efter att deras bilder uppmärksammats i medierna.

Pssst: Det är väl egentligen inte en jäkel som snackar om det. Men min man har en liten roll i ”7 days in hell”, en HBO-film, som har premiär i juni. Kul för honom, han är så himla stolt! Gullet.

Vi såg: Courteney Cox äta en torsdagspasta på Cecconi’s. Och – som grädde på moset – fladdrade också Dolph Lundgren förbi!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.