Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schyfferts tårar – bröt ihop totalt efter kollegans öde

Henrik Schyffert, 51, satt och grät, när han såg Uje Brandelius föreställning om att få Parkinson.Foto: Stella Pictures
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Henrik Schyffert, 51, satt och grät, när han såg Uje Brandelius föreställning om att få Parkinson.

– Det var starkt, säger komikern som nu filmregidebuterar med en långfilm om Ujes öde. Det är ett arbete som fått Schyffert att känna hopp, och att reflektera över sin egen plats mitt i livet:

– Förr eller senare behöver man kanske stanna upp och göra en revision. Vad håller jag på med?

Det var den 17 november 2016 som Henrik Schyffert hade sökt sig till Stockholms improvisationsteater för att se ”Spring, Uje, spring” – en show där frontmannen i Doktor Kosmos, Uje Brandelius, 48, berättar om sitt liv av kärlek, dagishämtningar och diagnosen Parkinson.

”INGET kunde förbereda mig för det jag fick vara med om i kväll. Plötsligt, i en liten källare på Sigtunagatan till bredden fylld med kärlek, så bara brast det för mig. Jag grät, skrattade, tröstades och såg äntligen ett hopp om framtiden!” skriver Schyffert på Instagram efteråt.

Varför drabbades du så hårt av föreställningen?

– Uje kan prata om de absolut största frågorna på det absolut minsta sättet. När det lyckas, så träffar det så hårt. Sen vågar han vara rolig när det ska vara jobbigt, och han vågar vara allvarlig när det ska vara roligt. Det blir extremt mycket på riktigt, som livet är. Det var starkt, säger Schyffert som för första gången någonsin är på plats under en av Svenska filminstitutets traditionsenliga presentationer. 

Schyfferts familjebesked: ”Förr eller senare”

Stämningen är familjär. Flera, bland andra skådespelaren Adam Pålsson, har tagit med sina bebisar.

Men du lämnade din bebis hemma? Känns det fel nu när så många tagit med sig sin?

– Det där tricket kan man inte köra tre gånger. Det känns som ett korrekt beslut, svarar Schyffert leende och rapporterar att ”allt är bra” med den lilla familjen.

Du har själv relativt nyligen startat upp livet lite på nytt med förhållande och barn. Fanns det något kring det här med att vara mitt i livet som du kunde relatera till i Ujes berättelse?

– Absolut. Det är kanske ingen åldersgrej, men förr eller senare behöver man kanske stanna upp och göra en revision. Vad håller jag på med? Den tanken ställs ju på sin spets i Ujes liv när han får den här diagnosen. Det var ett bra sätt att berätta något som är större.

Nya planen – för karriären

Det känns också som att du just nu testar många nya grenar i karriären: Tidigare var du mest komiker, men på senare tid har det blivit skådespeleri, tv-regi och nu även film. Varför?

– Jag har alltid haft devisen att är det svårt så är det kul. Jag tycker det är friskt att ge sig på saker som är krångliga. Där är det roligt att vara. Det hade varit svårt att göra ”Nilecity 2” nu. Jag tycker inte att det skulle vara så kul. Folk gillar ju tyvärr när det är samma. När Mat-Tina pratar mat och Arge snickaren är arg. Men då får de väl hänga på dem i stället.

Vad har du lärt dig av att få jobba med den här filmen?

– Den stora grejen är hopp. Det är något vi har pratat mycket om. Jag har kompisar som har fått jobbiga cancerbesked. Det betyder inte att det är slut, utan då får man hitta ett annat sätt att angripa världen på. Det är en stor grej som jag har lärt mig. Man tror att när det är mörkt, så är det mörkt, men så är det inte. ”There’s a crack in everything, that’s how the light gets in”, som Leonard Cohen sa.

Fotnot: ”Spring Uje spring” har beräknad biopremiär i mars, och var under måndagen en del av Svenska filminstitutets årliga presentation av den svenska filmvåren.

"Spring Uje spring"

”Spring Uje spring” är Uje Brandelius självbiografi, och beskrivs både som en ”varm komedi” och ett slags ”halvmusikal”. I filmen iscensätts bland annat tiden då Doktor Kosmos-medlemmen fick sin Parkinson-diagnos, och då på ett lite annorlunda sätt: Det är nämligen Brandelius riktiga familj med barn och allt, som är med och spelar sig själva.

 

Henrik Schyffert står för regin, och hans första försök i långfilmsgenren tycks lovande – ”Spring Uje spring” är nämligen med och tävlar om att bli bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival.

 

Det var Uje Brandelius som valde att anlita Schyffert till projektet, och han beskriver honom som ”flitigast i showbusiness”, och menar att de två befruktar varandra konstnärligt, tack vare sina olikheter.

 

Förutom att spela in film, så har Schyffert nyligen blivit pappa för tredje gången. I slutet av oktober fick han och Nour El Refai sitt första gemensamma barn – sonen Sami.

Nour El Refais fina hyllning till Henrik Schyffert

Parets fina kärlek verkar röra stora delar av kändissverige.

Wahlgrens miljonimperium – så mycket tjänar familjen

Pengarna, husen och lyxlägenheterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.