Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schyffert: "Mitt fel
att det går bra för SD"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Henrik Schyffert i "Skavlan"
Foto: SVT
Henrik Schyffert i "Skavlan"
Foto: SVT

Komikern Henrik Schyffert har återkommande kritiserat SD.

Nu klandrar han sig själv för SD:s framgångar:

– Det är väldigt mycket mitt fel att det går bra för SD, säger han i ”Skavlan”.

Komikern Henrik Schyffert, 48, gästar fredagens avsnitt av SVT-programmet ”Skavlan”. Schyffert har en inbokad turné med sin nya föreställning ”Var inte rädda” – som bland annat handlar om rädslor i Sverige.

Han berättar för Skavlan om föreställningen – där han tar upp Sverigedemokraterna och den stora oron för invandringen. Schyffert – som själv är flygrädd – menar att oron och kritiken mot invandringen bottnar i rädsla.

– Rädslan är den starkaste känslan vi har, den slår ut all logik i huvudet. Och det ska den göra – det är en överlevnadsinstinkt. Jag och de här SD-gubbarna är livrädda på riktigt och då fäster ingen fakta. Det här tycker jag är intressant, säger han.

Schyffert har själv varit en flitig debattör i ämnet och gått till angrepp mot partiet i såväl sociala medier som i humorprogrammet ”Parlamentet” – vilket lett till en rad motangrepp riktade direkt till honom.


LÄS MER: Henrik Schyfferts långfinger till SD i TV4


Schyffert: ”Mitt fel”

Skavlan undrar då om det inte är så att den svenska vänsterns hantering av SD spelat partiet i händerna.

– Det är väldigt mycket mitt fel att det går bra för SD i Sverige, svarar Schyffert i programmet.


LÄS MER: Henrik Schyffert om sin skilsmässa


Skavlan frågar hur han menar och Schyffert fortsätter:

– Jag tillhör kulturvänstern och vi gjort det omöjligt att gå med i vänstern i dag. För vi har så mycket jävla regler. Det är så svårt att ta sig in, säger han och fortsätter:

– Du måste kunna skillnaden på transperson och queer, du ska vara feminist – samtidigt ska du klä dig som Beyoncé, men du får inte klä ut dig till Beyoncé. För det blir kulturell appropiering. Du får inte vara heteronormativ. Man ska säga hen. Att gå med i vänstern i dag är som att gå med i en hemlig klubb, säger han i programmet.

Henrik Schyffert avslutar med att konstatera att SD varit betydligt öppnare mot alla som sökt sig till dem än vad hans meningsfränder varit.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.