Det finns människor idag som säger att Sverige inte har råd att ta emot flyktingar. Att det är för dyrt. Enligt...

Posted by Henrik Schyffert on den 16 september 2015
"Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år", skriver Schyffert."Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år", skriver Schyffert.
"Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år", skriver Schyffert.
Många av Schyfferts följare hyllar texten. Foto: Christian ÖrnbergMånga av Schyfferts följare hyllar texten. Foto: Christian Örnberg
Många av Schyfferts följare hyllar texten. Foto: Christian Örnberg

Schyffert hyllas nu för sitt Facebook-inlägg

Publicerad

"Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år."

Så skriver Henrik Schyffert i ett hyllat Facebookinlägg om flyktingar.

Inlägget har nu gillats över 5 000 gånger på bara en timme.

"Det finns människor idag som säger att Sverige inte har råd att ta emot flyktingar. Att det är för dyrt."

Så inleder Henrik Schyffert ett nyskrivet Facebookinlägg som redan fått stor spridning. I texten vänder sig komikern till alla som klagar på hur mycket asylmottagandet och flyktinghjälpen kostar Sverige.

 

LÄS MER: Notch budade hem Schyffert och Rheborg

"Det kostar oss två quattro stagionis"

Kostnaderna för asylmottagandet är enligt Migrationsverket ungefär 27 miljarder kronor, skriver Schyffert i sitt inlägg. Sedan börjar han räkna.

"Visst låter det dyrt, men utslaget på alla vuxna invånare i Sverige blir det 319 kronor i månaden", skriver han i inlägget och fortsätter:

"Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år."

Schyffert knyter sedan ihop inlägget med sin inledning, om att människor i Sverige tycker att det är "för dyrt" att ta emot flyktingar, med några avslutande ord.

 

LÄS MER: Schyffert hyllas för inlägg om invandringen

"Vi som människor blir fattigare"

"Det är inte dyrt. Vet ni vad som är dyrt? Att leva i ett land där människor räknas som kostnader, men en refug ses som en investering. Det är dyrt. Att leva med attityden att om 50 miljoner människor tvingas fly för sina liv så kan Sverige inte kan ta emot 0,2 procent av dem. Det är dyrt", skriver Henrik Schyffert i sitt inlägg och fortsätter:

"Att inte förstå att bara för att vi som land är rikare än nånsin så blir vi som människor fattigare och fattigare varje gång en unge spolas upp på en strand. Det är jättedyrt."

Henrik Schyffert skrev även tidigare i år ett uppmärksammat inlägg där han vände sig till de som klagar på hur mycket invandringen kostar Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag