Schwartz: Ånger är inte Ulf Ekmans grej

Publicerad

Om man döper ett program till "Min sanning" måste ju utgångspunkten vara att intervjupersonen får lägga fram sin subjektiva syn på sitt liv och tingens ordning, utan att avbrytas och ansättas med skjutjärn.

"Min livslögn" vore kanske en sanningsenligare programrubrik, men omöjlig eftersom inte ens Marcus Birro skulle låta sig utfrågas på sådana villkor. Hur många skulle sätta sig i intervjustolen om programmet hette "Min bikt"?

Frågan aktualiseras av den nya säsongen av SVT:s intervjuserie "Min sanning", där den nyblivne katoliken Ulf Ekman utsätts för lätt grillning av Anna Hedenmo.

Han verkar snarare förtjust än besvärad när han får titta på några arkivklipp från storhetstiden som Livets ords superstar. Han förklarar merparten av de religiösa excesserna som uttryck för ungdomlig överentusiasm, en ungdomlighet som i Ekmans fall – han är född 1950 – sträckte sig långt in på 90-talet.

En viss kritisk distans måste han förstås markera mot Livets ord, annars skulle hans övergång till katolicismen – som han tidigare sett som djävulens irrlära – bli svårförklarlig. Och ett mått av ödmjukhet skadar ju aldrig läppglansen på ett självbelåtet leende. Men ånger är inte Ekmans grej, inte ens när Hedenmo försöker dra den ur honom med förlossningstång.

Vad skulle en fluga rapportera från biktstolen när Ekman bekänner sina synder? På prästfronten inget nytt – Ekman kan inte förlåtas för sina synder, eftersom han inte begått några?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag