Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schulman skriver bok om sin mormors kärleksaffär med Olof Lagercrantz

Alex Schulmans fjärde roman handlar om hans mormor och morfar – och en fram till nu hemlig kärleksaffär mellan mormodern och Olof Lagercrantz.Foto: Bengt Widell
För boken "Glöm mig" fick Alex Schulman Bonnier bokklubbars pris "Årets bok 2017".Foto: Bookmark Förlag.

I november släpps Alex Schulmans fjärde roman, ”Bränn alla mina brev”. 

Boken handlar om Schulmans mormors tidigare hemliga otrohetsaffär med Olof Lagercrantz.

– Jag blev helt besatt av det ... den är så vacker, den här romansen, säger författaren.

Debutboken handlade om Schulmans relation till sin pappa, Allan Schulman. Den andra romanen handlade om hur han träffade sin hustru, Amanda Schulman. Och den tredje, ”Glöm mig”, handlade om författarens relation till sin mamma, Lisette Schulman. För den boken tilldelades Alex Schulman Bonnier bokklubbars pris ”Årets bok 2017”.

Även den fjärde boken berör författarens familj, men den här gången längre bak. Den kommande romanen handlar om Schulmans mormor, morfar – och en fram till nu hemlig kärleksaffär med Olof Lagercrantz.

Alex Schulman upptäckte berättelsen av en slump.

– Jag började intressera mig för morfar väldigt tidigt. Han var en färgstark person som man alltid hört mycket om, både offentligt och i släkten. Massor med festliga anekdoter, och så minns jag honom också, säger Alex Schulman, som också är Expressens krönikör. 

Schulman upptäckte händelsen i morfaderns memoarer

Men det var inte förrän i slutet av hans mamma Lisette Schulmans liv som Alex Schulman började förstå att det fanns en annan sida.

– Inte bara det koleriska, att han var arg och gick i polemik, ut i krig i kulturspalterna. Utan också att det var något som tillhörde släkten.

När Alex Schulman började skriva sin förra roman, ”Glöm mig”, om sin mamma, började han rota i det. Han blev alltmer intresserad och läste om sin morfars memoarer. Vid flera tillfällen nämnde Sven Stolpe, Alex Schulmans morfar, en händelse under sommaren 1932.

– Han skrev att hans ”liv slocknade” och att han ”blev utsatt för ett sexuellt attentat”. Helt utan att berätta vad som hände så återkom han till det i massor av olika böcker, att hans liv förstördes den sommaren.

”Det var för bra för att vara sant. Det är nästan overkligt att det hamnar i ens hand”, säger Alex Schulman om de 15 kärleksbrev mellan Olof Lagercrantz och Schulmans mormor Karin Stolpe som han fick av Lagercrantz son Rickard Lagercrantz.

Lagercrantz son hade kärleksbrev samlade

Alex Schulman började rota i sin morfars brev – drygt 7 000 som finns arkiverade på Uppsala universitet. I flera av dem nämnde Stolpe att en ”OL” förstört hans liv. Alex Schulman förstod att det rörde sig om morfaderns ”livs fiende” Olof Lagercrantz:

– Men jag hade alltid trott att det var en intellektuell fiendeskap. Men sen började jag läsa Olofs böcker, och han skriver om och om igen en händelse sommaren -32. Han beskriver den kärleken som uppstod då, med en gift kvinna, som det största han varit med om. Det skrev han om långt in på 1980-talet.

Olof Lagercrantz var Dagens Nyheters chefredaktör 1960-1975. Foto: CLAUDIA LINDÉN

Alex Schulman tog kontakt med en av Lagercrantz söner, Rickard Lagercrantz, som sa att han hade 15 kärleksbrev mellan sin pappa och Schulmans mormor, Karin Stolpe.

– Det var för bra för att vara sant. Det är nästan overkligt, ju, att det hamnar i ens hand. Jag blev helt besatt av det ... den är så vacker, den här romansen. Men också sorglig, eftersom den får ett abrupt slut när morfar upptäcker det.

Titeln ”Bränn alla mina brev” är hämtat ur mormoderns sista brev

Olof Lagercrantz höll sin kärlek vid liv genom att han skrev om det, som ”små flaskposter”, tror Alex Schulman.

– Men mormor höll sig till Sven livet ut. Det är som en episk kärlekshistoria som aldrig inträffade, på något sätt.

Bokens titel, ”Bränn alla mina brev”, är hämtat ur mormoderns sista brev till Lagercrantz.

– Det skrev hon när Sven Stolpe hade upptäckt affären, i rädsla för att ... hon ville minimera skadan. Och det blev också det sista brevet hon skrev till honom.

Trots att romanen är baserad på verkliga personer, deras brev och dagboksanteckningar betonar författaren att det är en roman.

– Jag gestaltar ju de här människorna. Den är skönlitterär, men den bygger på helt autentiska brev och händelser. Jag har lagt ett pussel som visar vad som hände under de här tio dagarna, sommaren -32.

Familjen Lagercrantz medvetna om boken

Arbetet med romanen har tagit två år. Och det har varit speciellt, säger Schulman, att skriva om personer i hans egen släkt, så långt bak i tiden. Men han är inte orolig för att göra någon upprörd.

– Det är ju kontroversiellt överhuvudtaget att skriva om verkliga människor. Att blanda de här genrerna, både dokumentärt och fiktivt ... det kan jag tänkta mig att det kan bli diskussion om. Men det tycker jag är spännande.

David Lagercrantz.Foto: OLLE SPORRONG

Alex Schulman säger också att han pratat med Rickard och David Lagercrantz om att han håller på med boken.

– Det är inte så att jag bett om lov, men de är medvetna om det och tycker att det är spännande. Sen hör det ju till historien att Olof är the good guy i detta. Han var ju inte otrogen mot någon, han blev bara väldigt kär och genom hela livet höll han hemligheten om kärleken intakt. Han röjde henne aldrig, vilket jag tycker är väldigt fint.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.