Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schollins livsbeslut med maken som ändrade allt

Hans Wahlgren och Christin Schollin trivs mer än bra i spanska Nerja. Foto: KARIN TÖRNBLOM

Christina Schollin fick idén om ett liv i solen – men maken Hans Wahlgren var inte helt med på noterna. 

I dag beskriver skådespelaren livsbeslutet som det bästa hon har tagit på senare år. 

– Här lever vi ett oerhört bra liv för man mår så bra när man har ljuset, värmen solen och ett lättare sätt att leva faktiskt och umgås med alla goda vänner som man har här nere, säger Christina Schollin som snart släpper sin självbiografi ”Ett himla liv”. 

I snart 20 år har skådespelarna Christina Schollin, 81, och Hans Wahlgren, 82, flytt Sverige när höstmörkret invaderar. Nu släpper Christina Schollin, tillsammans med medförfattaren Marianne Wilöf, självbiografin ”Ett himla liv” där hon bland annat berättar om livet i spanska Nerja. 

Här blommar bland annat hibiskus och pelargoner och apelsinerna och passionsfrukterna hänger från träden – och Christina Schollin älskar livet här. 

”Vi brukar säga att vi har det välförtjänt bra. Jag hade länge längtat efter sol och värme under vinterperioden. Numera älskar vi att vara här i vårt fina hus Casa Angel, Änglarnas hus, och vi njuter varje dag av livet i Spanien med nytt umgänge och goda vänner. Jag har myntat detta uttryck: när man blir äldre då blir det plötsligt väldigt bråttom att hinna ta det lugnt”, skriver hon bland annat i boken. 

Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

För Expressen berättar Christina Schollin om valet att flytta till solen halvårsvis. 

– Vi har valt att bo i vårt andra hem i solen under vinterhalvåret när det är snö och kyla och här lever vi ett oerhört bra liv för man mår så bra när man har ljuset, värmen solen och ett lättare sätt att leva faktiskt och umgås med alla goda vänner som man har här nere. Det är ett lättare sätt att umgås helt enkelt. På den lilla platsen som vi bor i så är allting så nära och vi har allting här. Det är någonting som vi skulle rekommendera till alla som har möjlighet. 

Även Hans Wahlgren skriver om hur bra han trivs i solen, i Christina Schollins bok. Han berättar att deras umgängeskrets är större där än i deras hem i Sverige. Men Hans Wahlgren berättar också att han inte helt var med på noterna när hans fru fick idén om ett andra hem.  

Christina Schollin ger snart ut en bok om sitt liv. Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

”Innan Christina köpte huset var jag helt ointresserad av att resa. Jag hade varit utomlands på någon turné, men aldrig velat resa privat. Så jag var inte road när Christina började prata om att köpa ett hus i solen. Nu är jag tacksam för att hon gjorde det. Jag trivs fantastiskt bra här”, berättar han i boken. 

För Expressen berättar Christina Schollin och skrattar att det ofta är så där, att hon får en idé som hennes make inte alltid är helt med på. 

– Men efter ett tag så inser han också att han trivs ju också väldigt, väldigt bra här också. Han var inte så svårövertalad nej. 

Vad gjorde du för att övertala honom? 

– Njaaaa, vi var ju här nere och vi tittade på olika hus tillsammans. Han kanske tyckte att nä vi ska inte köpa något hus utan vi ska hyra eller bo på olika ställen men det hade jag bestämt mig för att nej det vill jag inte, jag vill ha mina saker på plats och jag vill komma hem till ett ställe där jag har allting. Men det var inga problem. 

I dag är hon mer än nöjd med parets livsändring. 

– Det är härligt. Det är nog det bästa beslutet jag har tagit på senare år, verkligen, säger hon och skrattar. 

Boken ”Ett himla liv” har hon skrivit på i 12 år. 

– Nu kommer det ut en bok som naturligtvis inte innehåller allt det som jag har skrivit under tolv års tid men så förhoppningsvis så blir det en trevlig läsning för de som tycker att de vill veta mer om mig. Och kanske är intresserade av vad jag har gjort mer än att vara mormor i ”Wahlgrens värld”. 

Christina Schollins bok släpps i slutet av nästa vecka men går att förhandsbeställa. 

Christina Schollins tips för den som vill flytta till solen

TA EN BIT I TAGET

Gör som Christina Schollin och Hans Wahlgren gjorde i början. De bodde några veckor i taget i solen. Sedan blev det en månad i taget. 

– Då behöver man inte vara pensionär för att börja skaffa sig ett annat boende. Det är många unga barnfamiljer som skaffar sig hus här och åker hit på semestrar och så där. 

 

GÖR DET FÖR EKONOMIN

Christina Schollin vill råda alla som har råd och möjlighet att göra det. 

– Det är mycket billigare att leva i Spanien också till exempel. Maten är billigare och man köper färska grönsaker på marknaden och det kostar nästan ingenting och det är billigare att bo här.