Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför föll Schenkenberg för Pamela: "Hennes bröst"

Marcus Schenkenberg berättar om sitt liv i en stor intervju.
Foto: / Orjan F. Ellingvag
Marcus Schenkenberg.
Foto: / Orjan F. Ellingvag
Marcus Schenkenberg.
Foto: / Orjan F. Ellingvag
Marcus Schenkenberg slog igenom som modell under 1990-talet.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM

NEW YORK. Han har dejtat några av världens kändaste kvinnor. Är kompis med Donald Trump och har tjänat miljoner på sitt utseende. 

Men nu längtar Marcus Schenkenberg, 48, efter lugnet.

I en lång intervju berättar han om det nya livet, flytten till Sverige och längtan efter barn.

Vi tar hissen upp till takterrassen – och utsikten över New Yorks skyskrapor. 

Marcus Schenkenbergs 120 kvadratmeter lyxrenoverade lägenhet några våningar ner ska packas ihop och hyras ut så han föredrar taket trots att det är mitten av juli av över 30 grader varmt. 

Om bara några veckor går flyttlasset till Sverige. 

Efter nästan 30 år utomlands, med bas mitt på Manhattan, längtar Marcus Schenkenberg hem till Nacka utanför Stockholm där han växte upp.

– Jag kommer bo fem minuter från föräldrarna och tio minuter från brorsan. Det är ett perfekt läge, nära vattnet och naturen, säger han. 

Marcus Schenkenberg blev modell av en slump 

Marcus Schenkenberg slog igenom som modell i början på 1990-talet och blev en av världens första och mest kända manliga toppmodeller. Mest var det en slump, menar han. Efter gymnasiet åkte han till Los Angeles med 2 000 kronor på fickan. 

– Jag hade pluggat tre år ekonomisk linje och mina föräldrar tyckte jag skulle jobba på bank men det lät så tråkigt. 

Första tiden bodde han och kompisen på ett motell på Sunset Boulevard för 15 dollar natten.

–  Vi hade svårt att betala så ofta frågade vi om vi fick städa rummen som betalning. Det var verkligen knapert. Sen började han jobba för en äldre man i Beverly Hills och tog hand om hans sju hundar. 

Marcus Schenkenberg slog igenom som modell under 1990-talet.
Foto: MYERS ROBERTSON / RETNA USA PRESSENS BILD

Blev upptäckt på strandpromenaden

På helgerna brukade han åka ut till Venice beach.

– Det var en tjej där som dansade i rullskridskor och jag var väl lite intresserad. En dag sa hon ”köp ett par begagnade rullskridskor och kom hit”. Så då gjorde jag det. 

På strandpromenaden, med bar överkropp och rullskridskor, blev han upptäckt. Fotografen Barry King gjorde en testplåtning och modellagenturen Elite skickade honom till Milano för att bygga upp en portfolio. 

21 år gammal kom genombrottet: Kampanjen för Calvin Klein.

– Vi plåtade i San Francisco i sex dagar. Fotografen Bruce Weber sprang bara runt med kameran och ”klick klick klick” så vi visste inte riktigt hur det skulle bli men när kampanjen kom ut så var vi stjärnorna, jag och modellen Carré Otis. 

Reklamkampanjen presenterades i en 116 sidor tjock bilaga till Vanity Fair. 

– Dagen efter hade Daily News min bild på omslaget och rubriken ”Who is this hunk?” Sen jobbade jag nonstop över hela världen. Det var som att jag vunnit på lotto.

Genombrottet kom när Marcus var 21 år gammal.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Marcus Schenkenberg om drömmen att gifta sig

1993 hade Schenkenberg råd att köpa lägenheten i New York – kontant för 250 000 dollar (cirka 2 miljoner kronor). I dag är den värd omkring 17 miljoner kronor, berättar han. Han har nyligen satt in ångbastu och jacuzzi, renoverat köket och badrummet och lagt in nytt golv. Kanske säljer han den och köper ett hus i LA eller Miami att vara i på vintern om Sverige känns för kallt. 

– Det är sånt här jag ska fundera över i Stockholm. Jag jobbar inte lika mycket längre så det finns tid att tänka. 

Med jobbet menar han mest smyckeskollektionen, klädkollektionen och sin parfym.

– Sen ska jag till Tyskland och dj:a litegrann och eventuellt göra en reality tv-show som heter ”The dream wedding”. Det handlar om folk som har problem i förhållandet och så ger vi dem värsta drömbröllopet. Jag är mest programledare eftersom jag inte är någon bröllopsexpert. Jag har ju inte ens varit gift någon gång.

Vill du gifta dig?

– Ja. När jag yngre tänkte jag att det var det viktigaste i livet, att reproduce. Att få barn och låta familjen leva vidare. 

Varför har det inte blivit så tror du?

– Jag såg så många kompisar gifta sig unga, få barn och sen skilja sig och bara träffa barnen på helgerna. Gifter jag mig så vill jag göra det en gång i livet. Jag är lite gammalmodig så där, men blir jag kär och hon vill ha barn så är jag på. Det vore fantastiskt, men händer det inte så är jag okej med det också.


”Hon har ju en sexfilm på nätet”

Du har haft många uppmärksammade förhållanden. Hur var det att vara ihop med Pamela Anderson?

– Vi hade jättekul. Jag bodde med henne i Malibu i hennes strandhus. Det var nice.

Varför tog det slut?

– Hon tyckte inte att jag var seriöst. Hon ville ha ett till barn. Hon hade två pojkar, ville ha en flicka och tyckte att jag skulle sälja lägenheten. Men jag visste inte om det skulle hålla resten av livet. Jag älskar barn, men hennes barn var typ 4 och 5 och att då få ett spädbarn... Små barn är ett 24 timmars jobb! Jag ville hellre starta från scratch med nån.

Hade det funkat om hon inte haft barn tror du?

– Kanske, men hon kom med en del bagage. Hon har ju en sexfilm på nätet och skulle vi få barn så skulle vem som helst kunna se när hon har intimt sex med sitt ex.

Ångrar du dig ibland och tänker ”tänk om det ändå blivit vi”?

– Nää. Efter mig dejtade hon Kid Rock och Paris Hiltons ex vad han nu heter. Hon har gift sig och skilt sig och risken är väl att vi också hade gjort det. 

Marcus Schekenberg och Pamela Anderson.
Foto: JEFF VESPA / JPI

Schekenberg om Pamela Anderson: ”Väldigt attraktiv”

Schenkenberg och Pamela Anderson träffades på en fest efter World Music Awards i Monaco, berättar han.

– Vi hamnade på hennes svit och morgonen efter var det en fågel i badrummet. Och jag lyckades rädda den där fågeln. Både hon och jag jobbade för djurrättsorganisationen Peta och grundaren som också var där tyckte att det var ett tecken. 

– Vi blev väldigt fästa vid varandra snabbt. Jag hade två veckor kvar på skådespelarskola i New York, men så fort jag var klar så packade jag en väska och åkte till LA och hon hämtade mig på flygplasten. 

Vad var det du föll för?

– Hennes bröst, haha. Hon var väldigt attraktiv. Man hade ju sett henne på tv och hon var nästan den största sexsymbolen i hela världen. 


Investerar i guldtackor

Förutom lägenheten i New York, hur har du investerat dina pengar?

– Min lägenhet i Stockholm, börsen och guld.

Hur många guldtackor har du?

– Ganska många. Vi lever i sån osäker värld och eftersom jag inte jobbar lika mycket längre så har jag haft tid att studera. I över två år har jag studerat varje dag, ekonomi, politik, hälsokost, historia. Jag har fått ett uppvaknande och förstått mycket om världen som inte många vet. Det är så mycket korruption inom staten och börjar man läsa på så förstår man att investera i guld är en väldigt bra idé.

Du är rädd för en ekonomisk kollaps?

– Ja. Vi lever i en stor bubbla. Börsen har gått upp i åtta år så det är tid för korrigering. Federal reserve (USA:s centralbank) fixar och trixar men dollarn kommer att krascha och börsen gå ner så guld är en av få säkra investeringar. 


”Jag äter superfood”

Ett annat ämne som intresserar är näringslära, berättar han. 

– Det är så mycket gifter i maten här. Korna får hormoner och antibiotika och folk blir sjuka. Jag har lärt mig hur viktigt det är att dricka grönsaksjuicer varje dag, vilket jag gjort nu varje dag i två år. Det och en äppelcidervinägermix. För några år sedan började jag få gråa hår men nu är allt borta.

Är det på grund av juicerna tror du?

– Ja absolut! Jag äter superfood som människor ätit tusentals år och jag känner ju skillnaden när jag går till gymmet. Jag är starkare än någonsin. Sånt här borde folk få lära sig i skolan. Läkarna har knappt nån utbildning inom näringslära. Cancer hade kunnat botas i 50 år men eftersom det är sån stor business fortsätter man med strålning och operation.

Men du röker?

– Ja, ett halv paket om dagen ungefär. Men dricker man sin grönsaksjuice varje dag och tränar kan man få ha nånting tycker jag.


”Jag har lärt mig hur viktigt det är att dricka grönsaksjuicer varje dag”
Foto: / Orjan F. Ellingvag

Relationen till Donald Trump

Samma misstro har fått honom att ifrågasätta USA:s politiker – och uppskatta Trump, berättar han.

– Donald är inte köpt av företag som förväntar sig något i gengäld, utan kan göra det som är gott för folket och han gör som vill även om många i Washington försöker motarbeta honom. Det är väldigt svårt för honom och jag skulle inte vilja vara i hans position. Det är otroligt att han tog sig an det här – en miljardär som har en jättefin fru, barn och barnbarn och hade kunnat spela golf och haft sin business och levt gott resten av livet. 

Varför tror du att han ville bli president?

– Lite har han ju ett ego, men han vill väl för sina barn och barnbarn och för Amerika. 

Marcus Schenkenberg vill egentligen inte prata politik. Sist han gjorde det blev det ett himla liv och särskilt svenskar har svårt att förstår varför så många amerikaner röstade på Trump, menar han. 

Hur lärde ni känna varandra?

– Vår gemensamma kompis Tommaso Buti som ägde Fashion Café hade hemmafest för ett litet intimt gäng varje torsdag, bland andra jag, Donald, hans tjej och Kevin Costner. Så vi sågs ganska ofta och sen var jag domare för Donalds tävling Miss Universe och flög med hans privatplan till Dominikanska republikanen. Han är jättetrevlig och väldigt snäll. Han kom till min 30-årsmiddag med sin norska flickvän som han hade då. Sen bjöd han in mig och mina föräldrar till sin golfklubb i Connecticut.

Donald Trump.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 ”Trodde ärligt talat inte att han hade en chans”

Blev du förvånad när han ställde upp i valet?

– Ja, väldigt. Och jag trodde ärligt talat inte att han hade en chans. Han hade ju pratat om det tidigare men jag trodde bara att det var för att få publicitet. Att han fick så mycket support och sedan vann var ju otroligt.

Har ni någon kontakt nu?

– Nej, men jag sprang på honom precis innan valet på en Broadway- premiär. ”Hey Marcus, long time…”. Han hälsade på min dåvarande flickvän också och sa ”Is this your girlfriend? She’s great”. Men nu vill jag inte prata mer om Donald.

Okej. Vi ska inte. Träning! Hur mycket tränar du?

– Tre gånger i veckan. Styrka och cardio. Sen jag upptäckt det här med superfood och gröna juicer räcker det. 

Marcus Schenkenberg: ”Gäller att hålla sig så fräsch”.
Foto: / Orjan F. Ellingvag

Marcus Schenkenberg: ”Gäller att hålla sig så fräsch”

Fotografen har börjat ta bilder och Marcus ber att vi byter sida så att hans bra sida kommer fram. Sin ”chocolate side” som han kallar den.

Hur fåfäng är du?

– Nej, inte så fåfäng. Ofta går jag bara upp, duschar och borstar tänderna. Men i min bransch gäller det att hålla sig så fräsch som möjligt. Annars skulle karriären vara mycket kortare. 

Nojar du över att kroppen inte ser ut som när du började som modell för 30 år sedan?

– Den ser likadan ut! Helt otroligt nog. Jag tog en bild från när jag var 19-20 och sen gjorde jag samma pose och satte upp en bredvid och det såg likadant ut.

Har du gjort några skönhetsingrepp?

– Nej, Det ryktades om att jag gjort ingrepp, en läkare sa att jag lagt in silikon i brösten. Vilket är helt vansinnigt för gör man det så måste man lägga in i armarna också annars har man stora bröstmuskler och spinkiga armar. 

Vad är det konstigaste rykten du hört om dig själv?

– Det är nog silikonet. Och att jag skulle ha ett förhållande med Tom Cruise. Jag har inte ens träffat honom.


SCHENKENBERG OM….

Att vara naken:

När jag jobbade med Versace var jag naken i sex dagar men jag låg alltid lite på sidan så inget syntes. Jag var nära att få en roll i ”Sex and the city”-filmen, som han grannen på beachen som duschar, men det var nog tur att det inte blev så för och jag tror han visar ”the private parts”. 


Konstiga erbjudanden: 

De ringde från Tyskland för några veckor sedan om ett program som hette typ ”Adam söker Eva” där man är på en ö och är helnakna hela tiden. Min tyska manager försökte övertala mig och de betalade jättebra, 2 miljoner kronor tror jag, men det är inte min grej. Det där skulle ju finnas för all framtid på Youtube, precis som Pamelas Andersons sexfilm. Möjligtvis om jag var helt pank och skuldsatt på en miljon.


Madonna:

Vi bodde på samma hotell i Tokyo. Jag lämnade ett meddelande i receptionen och hon ringde upp och sa ”Maaarcus, you wanna have dinner in the sushibar?”. Hon träffade modellen Tony Ward då, så han var med och några av hennes bakgrundsdansare. Det var trevligt och sen tog vi en drink i baren och hon gav mig 12 biljetter till sin konsert dagen efter.


Att dejta Mariah Carey:

Vi åt middag på Indochine här i New York och sen skulle vi till Puff Daddys party. Jag minns att vi åkte limo till Puff Daddys fest och så kom hennes nya låt på radion och fast vi var framme så var vi tvungna att sitta kvar och lyssna. Hon var lite väl mycket diva för min smak. Hon bjöd mig till sitt nyårspartaj också men då hade jag träffat en annan tjej så jag tackade nej och sen hörde jag aldrig av henne igen.


Flirten med kronprinsessan:

Vi lärde känna varandra när hon bodde i New York. Hon är jättetrevlig, jättesnäll och rar. En kväll var vi på en klubb och sist kvar. Det var hon och jag som dansade tryckare plus två Säpovakter. Det var inte mer än så. Det gick ju inte att ha Säpo sovandes på soffan. Jag känner Daniel också för jag brukade träna på hans gym och jag är verkligen glad för dem, det är ett jättefint par och passar bra ihop. 


Vänskapen med Madde och Chris:

Chris känner jag sen innan, vi har gemensamma kompisar. Det är också ett bra par. Vi partade lite back in the days. Han verkar vara en bra, reko kille. 


Att fylla 50 nästa år:

Jag har ingen åldersnoja. I modellbranschen och nöjesindustrin ska man helst vara yngre men som kille är det inte lika mycket press så lite rynkor kan ge karaktär.


Sina bästa skönhetstips:

Hemligheten är minst åtta timmars sömn per natt, träna minst tre gånger i veckan, stressa så lite som möjligt, äta bra och ekologisk mat och dricka grönskaksjuicer varje dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.