Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Scenerna som Alex Schulman ville ändra i ”Bränn alla mina brev”

Författaren regisserar också en föreställning på Dramaten som närmar sig premiär.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I filmen spelar bland andra Gustav Lindh och Pernilla August.
”Bränn alla mina brev” spelas Alex Schulman av Sverrir Gudnason.
Foto: OLLE SPORRONG/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Om några veckor har filmatiseringen av Alex Schulmans bok ”Bränn alla mina brev” premiär.

Nu berättar Schulman om scenerna i filmen han bad om att få ändrade.

– Jag är varken hustrumisshandlare eller alkoholist, berättar författaren i ”Morgonpasset i P3”.

Den 23 september går filmatiseringen av ”Bränn alla mina brev”, som bygger på Alex Schulmans succéroman, upp på vita duken.

När Schulman gästade ”Morgonpasset i P3” berättade författaren att han inte haft så mycket att göra med filmmanuset, och att det är delar som skiljer sig från boken.

– Boken börjar ju med ett bråk. Jag och Amanda, min fru, bråkar och det här bråket är beskrivet på tre rader i boken och sedan får man förstå mellan raderna att det där inte var något bra bråk. Men i filmversionen vill de visa det här bråket och då är det åtta minuter bråk, där jag säger ofattbara saker, berättar Alex Schulman i ”Morgonpasset i P3”.

Samtidigt berättar författaren att när han fick en tidig version av manuset skickat till sig bad han om en del ändringar gällande porträtteringen av sig själv.

– I en tidig manusversion var det också så att jag blev så arg på henne att jag gick fram, ställde mig nära henne och liksom lite knöt näven, så att jag nästan var en ”wife beater”. Då skrev jag att det vill jag inte vara, om det funkar. Det var min feedback.

”Vore schyst”

Vidare berättar Schulman att han i en annan version hade blivit skriven som ”väldigt alkoholiserad”.

– Det var alltid whiskeyflaskor överallt, jag drack dag och natt och så där och min bror kom in och väckte mig någon eftermiddag, ”Alex, hur mycket har du druckit egentligen?”.

– Då frågade jag om det går bra om jag inte är alkoholiserad, det vore också schyst. Jag har fått bolla lite med de här sakerna. Men det är ju så att det här är en person som upptäcker att han bär på ett mörker, så han måste ju ha ett mörker, säger Alex Schulman och fortsätter:

– Till slut tänkte jag att jag måste släppa det, jag kan inte vårda bilden av mig. De måste bara göra det.

I ”Bränn alla mina brev” spelas Alex Schulman av Sverrir Gudnason. Gustav Lindh, Asta August och Bill Skarsgård gör huvudrollerna som Olof Lagercrantz, Karin Stolpe och Sven Stolpe.

Ur arkivet: Alex Schulman berättar om ”Bränn alla mina brev”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.