Skånemusikern Michael Saxell gillar samarbetet med stjärnproducenten Christoffer Lundquist: "Som att stå gottesugen i ett godisregn." Foto: Lasse Svensson
Skånemusikern Michael Saxell gillar samarbetet med stjärnproducenten Christoffer Lundquist: "Som att stå gottesugen i ett godisregn." Foto: Lasse Svensson

Saxell stormtrivs i vuxensandlådan

Publicerad
Uppdaterad
Skåningen Michael Saxell är kanske mest känd för låtarna "När en flicka talar skånska" och "Om himlen och Österlen".
Nu är han aktuell som textförfattare på Roxette- producenten Christoffer Lundquists solodebut "Through the window" där en av låtarna valts ut i en världsomfattande Unesco-kampanj.
- Läget är mycket gott, hälsar han från Kanada.
Just nu befinner sig Ystadmusikern i Vancouver där han bland annat ska framträda på en konsert med Dan Hill (som skrev "När vi rör varann" som Susanne Alfvengren gjorde till sin). Han är även inbjuden till en musikkonferens.
- Jag skrev en låt tillsammans med kanadensiske rocklegenden Randy Bachman (Bachman-Turner Ovedrive) och har sedan dess återknutit en hel del kontakter från 1975-91, då jag bodde i Vancouver.
Och nu har en av Christoffers och dina låtar ("Green") gått ett oväntat öde till mötes.
- Fick ett mejl från Christoffer i Sydafrika där han är för tillfället under världsturnén som gitarrist i Roxette. Han berättade att "Green", första spåret från hans debutsoloskiva, blivit valt som tema för en världsomfattande kampanj som heter YMP, Youth Masters Program, som utvecklats för bland annat Unesco.
Du har skrivit texterna till Christoffers låtar?
- Det är en stor glädje att skriva tillsammans med Christ-offer. Så nära en vuxensandlåda man kan komma. Som att stå gottesugen i ett godisregn. Raka motsatsen till att sitta och skriva på ett förlagshus i Nashville. som jag ju gjort ett antal gånger.
Du fick även lira (tillsammans med Jalle Lorensson) när Christoffer mottog Sir George Martin Award ur Beatles- producentens hand.
- Det var en höjdpunkt! George Martin producerade den första singelskiva jag någonsin köpte, Gerry & The Pacemakers "How do you do it". Att se George Martin sitta och stampa takten med ett brett leende och Christoffer tårögd av glädje när Jalle och jag lirade var helt underbart.
Vad har du på gång annars?
- Jag skriver nya låtar hela tiden. Jalle, Johan Valentin och bröderna Sam och Peter Antonsson kommer att spela i Ystad den 17 juli och Kristianstad den 28 juli tillsammans med en annan god kompis, Björn Kjellman. I sommar ska jag dessutom skriva låtar med Keith Reid (Procol Harum) i London...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag