Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sauk planerade för sin egen död efter beskedet

Prostatacancer, bröstcancer och hudcancer. De är cancerformerna som svenskar drabbas mest av.
Foto: HENRIK JANSSON

Det har gått lite över två år sedan Stefan Sauk fick beskedet från läkarna:

Du har prostatacancer.

Nu berättar skådespelaren för Aftonbladet om diagnosen – och första tanken:

”Hur lång tid har jag kvar?” 

Stefan Sauk, 65, drabbades av prostatacancer när höst övergick i vinter 2018. Ett mardrömsbesked som skådespelaren helst ville hålla för sig själv inledningsvis. 

– Men sen fick jag rådet att berätta för mina polare. För de kommer ändå fatta att det är något konstigt. Sen huruvida jag som offentlig person, som skådespelare ska berätta det här. Det var en helt annan sak. ”Kommer jag få nåt mer jobb, alla tror väl att jag ska dö i morgon bla bla bla” så gick tankarna. Men det finns en poäng med det, för andra människor, säger Stefan Sauk till Aftonbladet.

Stefan Sauk: ”En blåslampa i arslet på svenska myndigheter”

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och drabbar främst äldre män. För Stefan Sauk själv upptäcktes cancern av en slump. Det var under arbetet med en informationsfilm för de så kallade Stockholm3-testerna, ett kostnadsfritt blodprov för stockholmare som tas för att upptäcka just prostatacancer.

Stefan Sauk väljer att berätta om den tuffa diagnosen för att få andra män att inse att risken finns, att det är viktigt att gå på läkarkontroller. 

– Och framför allt för att skicka en blåslampa i arslet på svenska myndigheter och politiker så de ser till att implementera Stockholm3-tester för hela svenska befolkningen, säger Stefan Sauk till Aftonbladet.

Stefan Sauk hade svårt att hantera läkarnas tuffa besked.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Stefan Sauk planerade sin död

I intervjun med Aftonbladet säger Stefan Sauk att han hamnade i ett svårbeskrivligt chocktillstånd.

– Alltså varje minut, dygnet runt befinner du dig i det där chocktillståndet och det varar i månader. Du tänker: ”Hur lång tid har jag kvar? Nu ska vi se, vad behöver jag göra innan... Vad ska jag göra innan?” Och så vidare, säger han till tidningen.

Skådespelaren planerade för sin egen död.

– Absolut. Du börjar tänka i de banorna. Det har man ju vetat om, men det är nånting som inte händer, det är där borta. Jag har ju ett helt liv framför mig. Så jävla korkad är jag. Så korkade är vi människor skulle jag säga. Framför allt i vår kultur här i Sverige. Vi lever som att döden inte existerar. I andra kulturer har man ett närmare förhållande till döden, de har lit de parade, medan vi gömmer undan döden. Den blir lite läskigare då, säger Stefan Sauk till Aftonbladet.

Stefan Sauk om Försäkringskassan: ”Jag är förbannad”

Stefan Sauk om Försäkringskassan: ”Jag är förbannad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.