Säsong fyra av ”Bonusfamiljen” skakar om

Erik ”Jerka ” Johansson och Vera Vitali är tillbaks i rollerna som kärleksparet Patrik och Lisa.
Foto: Ulrika Malm/SVT / Photo by Ulrika Malm

Livet knackar hårdare än någonsin på ”Bonusfamiljens” dörr. 

Det gör att säsong 4 blir en värdig fortsättning. 

”Bonusfamiljens” bränsle är livet och livet är inte alltid enkelt. 

I säsong 4 är det misstag och missförstånd som sätter fyr på drivmedlet. I vissa faller brinner berättelserna starkt och snabbt, i andra mer långsamt och därmed, för rollfigurerna, plågsamt. 

Det är som att ”Bonusfamiljens” tre manusförfattare - Moa Herngren, Ditta Bongenhielm och Jacob Seth Fransson - vill testa vad som händer om de kastar ordet förändring på Lisa, Patrik, Katja och Martin. Vågar någon ta steget? Blir livet bättre och lättare? Vilka konsekvenser väntar runt hörnet?

Resultatet är emotionellt utmanande för den som tittar och har följt ”Bonusfamiljen” på ett sätt som gör att man tror sig känna rollfigurerna bättre än vissa personer i ens närhet. En del val och beslut kommer uppröra, samtidigt som säsong 4 tryggt lutar sig mot det som serien lovat sedan start: Det logiska kan emellanåt vara det som inte är logiskt, särskilt så i ett fiktivt verk vars ambition är att spegla ett slags känslomässig realism. 

När säsong 4 börjar har det i serien gått två år sedan sist. Tiden spelar roll, både för rollfigurerna och förutsättningarna. Lisa och Patrik, Martin och Sima och flera av de andra blir hårt prövade. Rutiner har tagit över och av förälskelsen starkaste sken märks knappt något, som om ett batteribyte är nödvändigt. Händelser skakar om och visar sanningar som sopats under mattan. 

Nu, efter tre säsonger, är det i situationer som dessa man vill se rollfigurerna. I tonen har skett ett litet skifte som gör att allvaret tar större plats. Bra så. Att trampa i samma spår hade naturligtvis inte varit värdigt denna serie, en av de bästa i svensk tv-historia. 

Den närhet och de framväxande insikter som slutligen presenteras kräver mer av ensemblen än tidigare. De lyckas och även så Emma Peters, som tagit över rollen som Katja efter Petra Mede.  

Lycka för alla som ska se de här åtta avsnitten för första gången. 

"Bonusfamiljen" – säsong 4

Manus: Moa Herngren, Ditta Bongenhielm och Jacob Seth Fransson. 

Manuskonsulent: Clara Herngren. 

Regi: Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren. 

Med: Vera Vitali, Erik Johansson, Emma Peters, Fredrik Hallgren, Niklas Engdahl, Marianne Mörck, Christer Lindarw, Tuva Novotny, Frank Dorsin, Nour El Refai, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh med flera. 

Premiär: 25 oktober i SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.