Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarnas vädjan till politikerna: ”Nu tack”

Sarah Dawn Finer.
Foto: OLLE SPORRONG
Bianca Ingrossos Insagramstory.
Foto: Instagram
Bianca Ingrosso.
Foto: Youtube
Jonas Gardell.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Kändisarna vill se en förändring. 

I ett långt inlägg på Instagram riktar sig Sarah Dawn Finer till politikerna och vädjar om att de ska rädda kulturen och alla som arbetar med det. 

”Då måste det blivit fel någonstans?”, skriver hon. 

Under coronapandemin är det flera som förlorat sina jobb eller blivit påverkade på ett eller annat sätt. Artisterna är några av de som blivit drabbade, då alla deras konserter ställts in. 

Enligt Sarah Dawn Finer har politikerna inte riktigt förstått hur hårt kulturen drabbats. I ett långt inlägg på Instagram skriver hon hur orättvist det är att de inte får ha sina konserter, medan hon ser överfulla uteserveringar och shoppingcenter. 

”Alla ställer självklart upp på restriktioner kring ”allmänna sammankomster för 50 personer”, men när man kliver in i överfulla butiker, smockade färjor till sommarparadis, står på överfulla uteserveringar, ser bilder på gallerior, restauranger, flygplan, tågvagnar, stränder etc där det är hundratals, ibland tusentals människor nära samlade, och det inte råder samma lagar och regler som för livekulturen, då måste det blivit något fel någonstans?”, skriver hon. 

Hon menar på att de måste tänka om – ifall kulturen ska överleva. 

”Nu behöver vi ett beslut som är lika för alla, och ett stödsystem/paket som gör att kulturen och alla dessa aktörer kan överleva”. 

”De betalar fakturor”

Hon skriver vidare att de inte bara är artisterna som påverkas, utan alla andra som jobbar med föreställningarna och eventen, så som producenter, arrangörer, teatrarna och teknisk personal. Hon tar även upp andra som arbetar med kultur, såsom föreläsare, dansare och skådespelare. 

”De betalar fakturor, hyror, leasingkostnader, försäkringar, marknadsföring etc, för att överleva, både som business/konstnärlig verksamhet, och som människor. Alla vi/dom, ja, alla betalar skatt. Även vid ett snart 5 månaders näringsförbud”, skriver hon. 

Bianca Ingrosso: ”Avgå”

Det är flera kändisar som hänger på Sarah Dawn Finer. På Instagram har Jonas Gardell skrivit att han kräver kulturministern Amanda Linds avgång. 

”Teater- och underhållningsindustrin är en jättebransch på väg att gå under. Jag kräver Amanda Linds avgång och en förklaring till de i konsekventa besluten. Vi måste få en riktig kulturminister”, skriver han. 

Även Bianca Ingrosso hakar på och delar Gardells inlägg med texten:

”Avgå nu tack!”, skriver hon på sin Instagramstory. 

Expressen har sökt Sarah Dawn Finer, Jonas Gardell och Bianca Ingrosso. 

https://www.instagram.com/p/CDYJUixMKeK/
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) vill öppna upp kultur, nöjes- och idrottsverksamheter så snabbt som möjligt på ett smittsäkert sätt.

Svenska artisterna går ihop

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.