Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarah Dawn Finers revansch – efter den mörka svackan

Maria Brander om beslutet: ”Det är dubbla känslor”
Sarah Dawn Finer.
Foto: Pressbild SVT
Sarah Dawn Finer.
Foto: SVT Pressbild
Christer Björkman och Sarah Dawn Finer.
Foto: OLLE SPORRONG
Internationella Eurovison-fans är svaga för Sarah Dawn Finer.
Foto: Karin Törnblom/TT
Edward af Sillén och Christer Björkman producerar ”Sveriges 12:a”.
Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM

Sarah Dawn Finers förlorade alla sina jobb – mitt under svackan fick hon en drömförfrågan.

Men sångerskan tror att hon och kollegerna i musikbranschen har en tuff tid framför sig, och att det kan ta flera år att repa sig efter krisen. 

– Det går inte att jämföra med något som hänt under i alla fall min livstid, säger Sarah Dawn Finer.

En pandemi kan stoppa Eurovision – men inte Sverige från att rösta fram sin egen vinnare. 

Sarah Dawn Finer var modfälld över världsläget och mer eller mindre alla hennes spelningar ställdes in. Då fick hon frågan om att leda ”Sveriges 12:a”.

– Jag var så genuint glad och tacksam över att få möjligheten att ens jobba – med någonting som jag i alla fall är halvbra på. Och i ett så roligt sammanhang som ett helt nytt och direktsänt program. Jag hade inte tänkt göra tv på ett tag utan skulle sjunga och spela live hela året på turné och i olika sammanhang, men nu har ju allting förändrats och alla gig är princip inställda hela vägen fram till jul, säger hon och fortsätter:

– Så, möjligheten att få programleda med Christer Björkman och tillsammans med Edward af Sillén försöka förmedla värme, glädje och kärlek till tittarna känns som en ynnest. 

Omskakande tid

Sarah Dawn Finer är inte ensam om att påverkas, hon vittnar om en underhållningsbransch i gungning.

– Det går inte att jämföra med något som hänt under i alla fall min livstid. Det kommer finnas ett liv före och efter corona. För oss alla såklart. Samtidigt hoppas jag att musik kan få vara något som läker oss och förenar. Precis som Eurovision alltid har varit för alla fansen. Musiken är det jag vänt mig till i mitt liv när jag behövt stöd, säger hon.

Även ”Sveriges 12:a”-producenten Christer Björkman beskriver våren som helt annorlunda än vad han hade tänkt sig – och det har gett nya insikter.

– I fem år i rad har jag satt mig på ett plan dagen efter Melodifestivalens final och gett mig in i att producera Eurovision. Plötsligt har jag upplevt våren dag för dag i min trädgård. Insikten att det går att bromsa in och pausa mellan olika projekt har varit oerhört nyttig på ett personligt plan. Jag måste inte konstant vara i gång och göra saker, utan har fått tid till eftertanke, läkande och återhämtning, säger han.

Tackar nej till att göra Lynda

De internationella Eurovison-fansen har jublat över det svenska initiativet – och valet av Sarah Dawn Finer som programledare. 

– Det är ett populärt val, eftersom hon har ett alter ego som är väldigt känt i Eurovision-sammanhang, säger Christer Björkman.

– Ibland mer känt än mitt riktiga ego, säger Sarah Dawn Finer med ett skratt.

De syftar på Sarah Dawn Finers humorfigur Lynda Woodruff – den engelsktalande EBU-handläggaren med favorituttrycket ”Amazing!”, som gjorde succé inför miljontals tv-tittare i Eurovision 2012, 2013 och 2016.

Publiken får inte nog av Lynda Woodruff – Sarah Dawn Finers humorkaraktär.
Foto: SVT skärmdump

– Jag fick frågan från BBC förra veckan om jag kunde spela in Lynda själv hemma för ett litet klipp i deras sändning, men det gick inte att få ihop. Jag tackar jämt nej till göra Lynda Woodruff i massa olika företagssammanhang, jag vill inte göra det om det inte går att göra bra och på riktigt, säger Sarah Dawn Finer.

– Det är så lätt att tro att det bara gör sig av sig självt, men det är en jätteprocess att ikläda sig rollen, det ska finnas en bra story och manus. Det är inte bara att kasta ur sig vad som helst, då kommer man ju att förminska det varumärket och det är värt mycket, säger Christer Björkman.

Björkman om ”Let's dance”: ”De har inte rätt avstånd”

Det har sagts att ingen kan ge lika varma och innerliga kramar som Sarah Dawn Finer – men nu måste regler om social distansering hållas. Det har varit en utmaning att göra tv-produktionen under rådande förutsättningar, menar Christer Björkman.

– Vi har diskuterat väldigt mycket hur jag Sarah ska förhålla oss till varandra. Vi ser det exempelvis på Tilde de Paula Eby och David Hellenius i ”Let's dance” – de har inte riktigt rätt avstånd till varandra, så det är klurigt, säger han.

Sarah Dawn Finer misstänker att hon kan ha haft corona tidigare i år, och känner ingen oro för egen del. Men för en artist som är drillad i ”show must go on”-andan har det varit en omställning med de nya riktlinjerna.

– Det är den stora skillnaden nu, man går inte till jobbet när man är sjuk. Frågar du vilken frilansande underhållare som helst så har det inte varit verkligheten tidigare. Jag har tävlat i Melodifestivalen med struprörsinflammation, och varit oerhört sjuk och lett programmet. Så är det alltid, säger hon.

”Värdigt avslut”

Nästa år gör Christer Björkman sitt sista år som producent för Melodifestivalen. Men hans engagemang för den svenska tävlingen och Eurovision Song Contest kommer inte att upphöra. Det är just kärleken till tävlingen som avgjorde att det kom till ett ”låtsas-Eurovision” i år.

– Även om ”Sveriges 12:a” inte är på ”riktigt” så blir det ett avslut för alla. The Mamas fick gå hela den långa vägen för att vinna den svenska tävlingen, att det sedan skulle sluta så här är skittrist. Här får vi chansen att ge ett värdigt avslut, med en lekfull och lättsam tonalitet göra något som skapar gemenskap. Jag tror det är jätteviktigt.

”Sveriges 12:a” visas på SVT på torsdag kl 21.Sarah Dawn Finer

Yrke: Artist och programledare.

Ålder: 38.

Familj: Sambon Jonas, 3-årig dotter, bonusbarn.

Aktuell: Programledare för finalen av Eurovision-programmet ”Sveriges 12:a” på SVT.

Christer Björkman

Yrke: Tävlingsproducent för Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och kommande American Song Contest.

Ålder: 62.

Familj: Maken Martin.

Aktuell: Producerar ”Sveriges 12:a” på SVT tillsammans med Edward af Sillén.

Viktor Frisk säljer lyxiga lägenheten – se bilderna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.