Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Christer Sjögren och Foto: SVEN LINDWALLChrister Sjögren och Foto: SVEN LINDWALL
Christer Sjögren och  Foto: SVEN LINDWALL

Sanningen: Sparkas från Nya Vikingarna

Publicerad

Chris Andersen "hoppade av" Nya Vikingarna. Men egentligen fick "Idol"-finalisten sparken – dagen innan en turné.

Nu berättar han om bråket – och om om sprickan i dansbandet.

– Det kändes inte bra att gå upp på scen inför Vikingarnas publik, säger han.

Hösten 2016 återlanserades det populära dansbandet Vikingarna som Nya Vikingarna. Bland de nya medlemmarna fanns "Idol"-finalisten Chris Andersen på gitarr.

Bara månader senare – i maj 2017 – drabbades Nya Vikingarna av två avhopp då managern Peo Thyrén och gitarristen Chris Andersen lämnade bandet.

 

LÄS MER: Nya Vikingarna drabbas av avhopp 

 

Nu kommer sanningen om sprickan i dansbandet – enligt Chris Andersen själv fick han nämligen sparken. Det framgår av ett pressmeddelande från hans managementbolag Stockhouse.

"Idol"-finalisten uppger att han avpolletterades under drastiska former – dagen innan Nya Vikingarna skulle ut på en turné.

– Dagen innan vi skulle åka på en Finlandsturné ringde en av gruppens medlemmar upp och berättade att jag hade fått sparken. Det kom som en blixt från klarblå himmel även om jag och den här bandmedlemmen har haft stora meningsskiljaktigheter när jag har påpekat vad som jag anser är hög kvalitet och förväntas av ett band på Vikingarnas nivå, säger Chris Andersen i pressmeddelandet.

"Det var väldigt oväntat"

Gitarristen, som är aktuell med en soloskiva och nyligen släppte singeln "Ung å dum", beskriver händelsen som omtumlande.

– Det var väldigt oväntat att tvingas lämna Nya Vikingarna, men det kom ändå något gott ut av det. Nu kan jag fokusera helt på min solokarriär, som var igångsatt redan innan detta hände, säger Chris Andersen.

När Expressen når Chris Andersen bekräftar han att han fick sparken även om han inte vill namnge personen som kickade ut honom från bandet.

– Det stämmer. Redan under första repdagarna i slutet av förra året hade jag ganska kraftiga yttranden angående vad jag tycker är god kvalitet och vad jag tycker att Vikingarna borde leverera när man gör den här återföreningen, säger han och fortsätter:

– Jag har all respekt i världen för Vikingarna och musikerna i bandet och så där men på vissa fronter hölls inte den nivå som jag anser behövs i den liga där bandet hör hemma i. Och jag antar att det är det som ledde fram till att jag till slut fick ett telefonsamtal av den här personen dagen innan Finlandsturnén där han berättade att jag fått sparken.

När Chris Andersen frågade varför han fick sparken fick han svaret "jag tycker att du har så jävla taskig attityd".

– Det kan man ju tycka. Men jag har varit aktiv på professionell nivå i dansbandsbranschen i 12 år och har ganska stor insikt i hur det drivs, hur bokningar sker och hur man gör inför turnéer. Och när jag ser att det här inte finns då reagerar jag. Jag tycker ändå att ska man ligga på den nivå som det bandet gör ska man göra det hela vägen och det gjorde det inte.

Var det hårda ord?

– Nej, jag har alltid försökt hålla det på en rimlig nivå men ändå försökt vara tydlig i mitt budskap och det kan man säkert uppfatta som hårt. Men jag står väldigt fast vid att ska man ge sig ut och turnera med de där gagerna med allt vad det innebär och det varumärket då måste bitarna sitta på plats. Och gör de inte det då reagerar jag jävligt starkt.

Vad var det som inte var på plats?

– Jag vill inte hänga ut någon i bandet. Man får dra sina egna slutsatser. Jag antar att personen i fråga vet vem han är och så där. Men jag ska också tillägga att det fanns en period innan det här där jag själv vacklade i om jag faktiskt ville fortsätta för det kändes inte bra att gå upp på scen inför Vikingarnas publik och göra den här akten med vetskapen om att det inte funkar på alla platser på ett sätt som det ska göra.

Nya Vikingarna slår tillbaka

Avhoppet har påverkat Chris Andersens karriär negativt.

– Det blev minst sagt struligt för min del för jag har ju bokat av massa spelningar som jag skulle haft i sommar till förmån för att kunna göra Vikingarna. Där blev det lite krokben för min del och det känns ju skitsurt.

Kenneth Wahlberg, sångare i Nya Vikingarna, är enligt uppgift den som sparkade Chris Andersen. Han tillbakavisar det påståendet.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det var flera medlemmar i bandet som redan innan märkte att han ville därifrån. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt men jag tycker att det är dålig stil av honom med att gå till pressen och säga att han har fått sparken. Han får tycka vad han vill men jag önskar honom lycka till med hans solokarriär, det är väl det som det hänger på. Det kan väl vem som helst räkna ut.

– Han får göra vad han själv vill.

Stämmer det att han fick sparken?

–  Nja, jag vet inte om han fick sparken. Jag vet inte hur man ska uttrycka det. Sparken låter ju hemskt ju men det finns ju fler grejer bakom detta.

Vad säger du om att han tycker att Nya Vikingarna håller för låg kvalitet?

– Vad han tycker är upp till honom. Om han tycker att han är mycket bättre så får han ju vara det ju.

Nya Vikingarna lanserades utan bandets klassiska sångare Christer Sjögren, som dock har varit med på några av bandets spelningar.

 

LÄS MER: Christer Sjögrens diss mot Nya Vikingarna 

 

Bandet har också släppt en ny skiva, "Kramgoa låtar 30", inspelad i USA med kända låtskrivare som schlagerveteranen Bobby Ljunggren och Per Gessle.

Expressen kunde i januari månad i år avslöja Nya Vikingarnas hemliga affärsupplägg där Arnemar som äger namnet till Vikingarna fick 22 500 kronor för varje spelning – bara för att låna ut namnet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag