Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om omtalade dödsfallet i ”Titanic”

Foto: ©TWENTIETH CENTURY FOX /LMK / ALL OVER PRESS LMK
Foto: MERIE W. WALLACE / AP PARAMOUNT PICTURES/20TH CENTURY
Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Jack hade fått plats på dörren och behövde inte dö – eller?

Nu avslöjar ”Titanic”-regissören James Cameron varför Leonardo DiCaprios karaktär Jack Dawson dog i den hyllade filmen om det sjunkande fartyget.

– Svaret är mycket enkelt, säger James Cameron i en intervju med Vanity Fair.

Ända sedan "Titanic" kom på bio 1997 och tog världen med storm har det diskuterats – var Jack Dawson verkligen tvungen att dö? Hade han inte kunnat få plats på dörren bredvid sin älskade Rose?

Program som Mythbusters har bevisat att rent fysiskt så hade Leonardo DiCaprios karaktär kunnat ta sig upp på den flytande dörren bredvid sin käresta.

Regissörens svar om Jack Dawsons död

Men regissören James Cameron vidhåller att han inte hade något annat val än att döda Jack Dawson i den Oscars-belönade filmen. I en intervju med Vanity Fair säger han:

– Svaret är mycket enkelt. För att det står på sidan 147 av manuset att Jack dör. Väldigt enkelt.

Regissören, som också har gjort filmer som "Avatar" och "Terminator", förklarar att Jacks död behövdes för filmen, och gör "Titanic" till vad den är.

– Om han hade överlevt hade slutet av filmen varit meningslöst. Filmen handlar om död och separation – han var tvungen att dö. Det kallas konst, och saker händer av konstnärliga anledningar, inte fysiska, säger han i Vanity Fair.

Regissörens kritik efter filmen

För de allra flesta är nog Jack-diskussionen inte så allvarlig, men grundar sig i viljan om ett lyckligt slut. Men att det fortfarande pratas om snart 22 år efter filmens premiär tyder på en sak, menar Cameron.

– Uppenbarligen så var det ett konstnärligt val, att saken bara var stor nog för henne, och inte stor nog för att bära honom. Jag tycker att det hela är ganska löjligt, ärligt talat, att vi har den här diskussionen 20 år senare. Men det visar att filmen lyckades göra Jack så omtyckt hos publiken att det gör ont att se honom dö. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.