Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om Luuks bråk med hyllade artisten

Kristian Luuk och Anders Edenroth och The Real Group drog inte riktigt jämnt i radiosändningen.
Foto: Discovery plus

Kristian Luuk, 56, var känd som den ironiska generationens maestro.

Det var långt innan han blev mysfarbror i ”På spåret”.

Anders Edenroth i The Real Group hade en ”fördomsbeef” i direktsändning med Luuk, berättar han nu i Fredrik Ralstrands podcast ”Hitfabriken”. 

The Real Group bildades 1984 av fem före detta elever på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. De har turnerat världen runt och framträtt på nära 3 000 konserter och släppt över 20 album.

A cappella-gruppen har hyllats och prisats, men även beskyllts för att vara präktig.

I podcasten ”Hitfabriken” berättar Anders Edenroth, som 2021 slutade sjunga i gruppen efter 37 år, om med- och motgångar.

På kryss med pingstkyrkan

Han minns bland annat sin gamla träta med Kristian Luuk i direktsänd radio. Luuk och dennes dåvarande hustru Carina Berg hade hoppat in som programledare i P3 i Sveriges Radio. 

Edenroth blev uppringd av redaktionen och tillfrågad om han ville vara med i programmet. The Real Group skulle just då göra en pingstkryssning med körsång på Ålandsbåtarna.

– Kristian Luuk har aldrig varit intresserad av The Real Group överhuvudtaget. Jag fattade vad han såg: Pingst: Fördomar, körsång: fördomar, Ålandsbåt: fördomar. Ett Nirvana i att odla fördomar, hävdar Anders Edenroth i podden.

The Real Group i ”Allsång på Skansen” sommaren 2014: Emma Nilsdotter, Katarina Henryson, Anders Edenroth, Morten Vinther Sørensen, Anders Jalkéus.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han ställde i alla fall upp i programmet efter försäkran om att han inte skulle ”bli måltavla”.

– Vi börjar intervjun och då känner jag direkt att han ska driva med mig och driva med alla pingstvänner.

Efter några minuter sa Edenroth ifrån och menade att han ”inte tänkte sitta och vara behjälplig medan Luuk odlade sina fördomar.”

Då bytte Luuk taktik och försökte släta över den dåliga stämningen med andra frågor, enligt Edenroth.

”Gjort en massa fina grejer efter det”

Detta hände redan i mitten av 00-talet. Anders Edenroth tycker anekdoten är talande för tidsandan som rådde då.

– Jag mådde rätt dåligt av den där ironiska generationen med Schyffertgänget som gick upp och drev med människor som var helt oskyldiga.

– De drev med de allra heligaste kossorna hela tiden, och blev berömda för det.

Mycket har hänt sedan dess, konstaterar Real Group-sångaren.

– De har ju tack och lov bytt fot och gjort en massa fina grejer efter det, men det var år som var jobbiga för mig, minns jag.

Carina Berg om tajta vänskapen med Gynning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.