När Stieg Larsson plötsligt gick bort i en hjärtattack den 9 november 2004 hade han redan skrivit ett kontrakt med Norstedts om Millenniumtrilogin som sedan blev en mångmiljonsuccé. Men han hade inte tänkt att sluta där. Ett manus till ytterligare en bok var halvfärdigt och anteckningar från deckarförfattaren vittnar om att han även kan ha planerat för en femte och sjätte bok.
- Jag vill poängtera att Stieg nog skrev mer än ett fjärde manus. Han skrev nog ett femte och ett sjätte också. Det finns säkert hur mycket anteckningar som helst, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Expo och vän till Stieg Larsson.
- Jag har personligen hittat anteckningar på servetter. Men det är inte lätt att göra en bok av en servett, säger han.
"Nästan färdigskriven"
Det råder delade meningar om hur många färdigskrivna sidor som finns till det hemliga fjärde manuset. Larssons sambo Eva Gabrielsson skriver i boken "Millennium, Stieg och Jag" att det rör sig om ungefär 200 sidor.
- Stieg sa till mig innan han dog att den nästan var färdigskriven. Så det borde röra sig om betydligt mer än så, säger Stiegs bror Joakim Larsson.
Intresset utomlands är enormt för en ny bok i Millenniumserien. Enligt Norstedts har trilogin hittills sålt i 52 miljoner exemplar och sålts till 46 länder.
- Jag känner inte av något förlagstryck eftersom vi varit tydliga från början med att det bara finns tre böcker, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och Stieg Larssons förläggare.
- Däremot får jag väldigt ofta frågor från journalister. Mest från utlandet.
Stort intresse för en fyra
Den 21 december har Hollywoodfilmen efter Larssons böcker svensk premiär.
- Intresset är jättestort. Inte minst för en fjärde bok, om det finns någon. När jag träffar folk i filmbranschen får jag alltid frågor om den och även av journalister när jag blir intervjuad, säger Sören Staermose, producent till de svenska Millenniumfilmerna och medproducent till Hollywoodversionen.
Enligt Larssons vän Kurdo Baksi får vi i fjärde boken veta mer om Lisbeth Salanders tvillingsyster Camilla. Hon förekommer kortfattat i "Flickan som lekte med elden" men har ingen kontakt med Lisbeth.
- Hon får en mer framträdande roll.
Baksi förekommer själv i böckerna och uppger att Stieg före sin död berättade om handlingen i det hemliga manuset för honom.
- Lisbeth Salander gör också en resa till Grönland. Men jag är inte säker på om det är fjärde boken, det är kanske snarare bok fem i serien som är halvfärdig. Stieg jobbade i en annan ordning, säger han.
Som Expressen tidigare berättat, uppgav Stieg Larsson i ett mejl till sin vän John-Henri Holmberg, att det outgivna manuset innehåller en färdigställd början och ett slut. I mejlet uppgavs också att stora delar av handlingen utspelar sig på Banks Island i Kanada och att relationen mellan Salander och Mikael Blomqvist fördjupas.
Arbetsnamnet: "Guds hämnd"
I Eva Gabrielssons egen bok har Stiegs fjärde manus fått arbetsnamnet "Guds hämnd". Hon berör också handlingen om än mycket kortfattat: "Däremot vill jag säga att Lisbeth Salander gradvis gör sig fri från sina demoner och fiender. Varje gång hon har hämnats på en person som skadat henne fysiskt eller psykiskt tar hon bort den tatuering som representerat detta särskilt onda", skriver hon.
Manuset till den fjärde boken, som var utskrivet och insatt i en pärm, visade Eva Gabrielsson för Stiegs pappa Erland och Kurdo Baksi strax efter Stiegs död.
- Jag har sett manuset en gång. Det var hemma hos Eva Gabrielsson. Stiegs pappa Erland var också där, säger Kurdo Baksi.
Sannolikt fanns manuset också i Stiegs dator, en vit bärbar iBook från Apple.
- Pappa lämnade den till Expo efter Stiegs död för att de skulle kunna kolla om den också innehåll material som kunde vara till nytta för Expo, säger Joakim Larsson.
En utgivning är osannolik
En utgivning av den fjärde boken hindras dels av att den inte är färdigskriven - och av att Eva Gabrielsson med största sannolikhet har kvar manuset medan upphovsrätten tillhör familjen Larsson. En uppgörelse från 2008 säger också att boken inte ska ges ut.
- Att postumt färdigställa ett manus som möjligen finns, det behöver inte bli så lyckosamt om man pratar om varumärket, säger Eva Gedin.
Daniel Poohl berättar att han gick igenom datorn direkt efter Stiegs död och plockade ut det material som behövdes till tidningen Expo.
- Jag såg inget manus i datorn. Men jag letade heller inte efter något, säger han.
Var datorn sedan tog vägen vet han inte helt säkert.
- Jag åkte därifrån när jag gått igenom den. Jag kan inte svara på var den tog vägen men jag utgår i från att den lämnades till Eva. Det är det enda rimliga.
Expressen har sökt Eva Gabrielsson.