Den 21 december har Hollywoodfilmen efter Larssons böcker svensk premiär. Foto: Knut Koivisto
Den 21 december har Hollywoodfilmen efter Larssons böcker svensk premiär. Foto: Knut Koivisto

Sanningen om fjärde delen i Millennium

Publicerad
Uppdaterad
Intresset för en fjärde Millenniumbok är enormt utomlands. Samtidigt tyder en del av Stieg Larssons anteckningar på att han även planerade för bok fem och sex.
Expressen kan nu berätta detaljer från succéförfattarens hemliga manus.
- Lisbeth Salanders tvillingsyster Camilla får en mer framträdande roll, säger författarens nära vän Kurdo Baksi.
När Stieg Larsson plötsligt gick bort i en hjärtattack den 9 november 2004 hade han redan skrivit ett kontrakt med Norstedts om Millenniumtrilogin som sedan blev en mångmiljonsuccé. Men han hade inte tänkt att sluta där. Ett manus till ytterligare en bok var halvfärdigt och anteckningar från deckarförfattaren vittnar om att han även kan ha planerat för en femte och sjätte bok.
- Jag vill poängtera att Stieg nog skrev mer än ett fjärde manus. Han skrev nog ett femte och ett sjätte också. Det finns säkert hur mycket anteckningar som helst, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Expo och vän till Stieg Larsson.
- Jag har personligen hittat anteckningar på servetter. Men det är inte lätt att göra en bok av en servett, säger han.

"Nästan färdigskriven"

Det råder delade meningar om hur många färdigskrivna sidor som finns till det hemliga fjärde manuset. Larssons sambo Eva Gabrielsson skriver i boken "Millennium, Stieg och Jag" att det rör sig om ungefär 200 sidor.
- Stieg sa till mig innan han dog att den nästan var färdigskriven. Så det borde röra sig om betydligt mer än så, säger Stiegs bror Joakim Larsson.
Intresset utomlands är enormt för en ny bok i Millenniumserien. Enligt Norstedts har trilogin hittills sålt i 52 miljoner exemplar och sålts till 46 länder.
- Jag känner inte av något förlagstryck eftersom vi varit tydliga från början med att det bara finns tre böcker, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och Stieg Larssons förläggare.
- Däremot får jag väldigt ofta frågor från journalister. Mest från utlandet.

Stort intresse för en fyra

Den 21 december har Hollywoodfilmen efter Larssons böcker svensk premiär.
- Intresset är jättestort. Inte minst för en fjärde bok, om det finns någon. När jag träffar folk i filmbranschen får jag alltid frågor om den och även av journalister när jag blir intervjuad, säger Sören Staermose, producent till de svenska Millenniumfilmerna och medproducent till Hollywoodversionen.
Enligt Larssons vän Kurdo Baksi får vi i fjärde boken veta mer om Lisbeth Salanders tvillingsyster Camilla. Hon förekommer kortfattat i "Flickan som lekte med elden" men har ingen kontakt med Lisbeth.
- Hon får en mer framträdande roll.
Baksi förekommer själv i böckerna och uppger att Stieg före sin död berättade om handlingen i det hemliga manuset för honom.
- Lisbeth Salander gör också en resa till Grönland. Men jag är inte säker på om det är fjärde boken, det är kanske snarare bok fem i serien som är halvfärdig. Stieg jobbade i en annan ordning, säger han.
Som Expressen tidigare berättat, uppgav Stieg Larsson i ett mejl till sin vän John-Henri Holmberg, att det outgivna manuset innehåller en färdigställd början och ett slut. I mejlet uppgavs också att stora delar av handlingen utspelar sig på Banks Island i Kanada och att relationen mellan Salander och Mikael Blomqvist fördjupas.

Arbetsnamnet: "Guds hämnd"

I Eva Gabrielssons egen bok har Stiegs fjärde manus fått arbetsnamnet "Guds hämnd". Hon berör också handlingen om än mycket kortfattat: "Däremot vill jag säga att Lisbeth Salander gradvis gör sig fri från sina demoner och fiender. Varje gång hon har hämnats på en person som skadat henne fysiskt eller psykiskt tar hon bort den tatuering som representerat detta särskilt onda", skriver hon.
Manuset till den fjärde boken, som var utskrivet och insatt i en pärm, visade Eva Gabrielsson för Stiegs pappa Erland och Kurdo Baksi strax efter Stiegs död.
- Jag har sett manuset en gång. Det var hemma hos Eva Gabrielsson. Stiegs pappa Erland var också där, säger Kurdo Baksi.
Sannolikt fanns manuset också i Stiegs dator, en vit bärbar iBook från Apple.
- Pappa lämnade den till Expo efter Stiegs död för att de skulle kunna kolla om den också innehåll material som kunde vara till nytta för Expo, säger Joakim Larsson.

En utgivning är osannolik

En utgivning av den fjärde boken hindras dels av att den inte är färdigskriven - och av att Eva Gabrielsson med största sannolikhet har kvar manuset medan upphovsrätten tillhör familjen Larsson. En uppgörelse från 2008 säger också att boken inte ska ges ut.
- Att postumt färdigställa ett manus som möjligen finns, det behöver inte bli så lyckosamt om man pratar om varumärket, säger Eva Gedin.
Daniel Poohl berättar att han gick igenom datorn direkt efter Stiegs död och plockade ut det material som behövdes till tidningen Expo.
- Jag såg inget manus i datorn. Men jag letade heller inte efter något, säger han.
Var datorn sedan tog vägen vet han inte helt säkert.
- Jag åkte därifrån när jag gått igenom den. Jag kan inte svara på var den tog vägen men jag utgår i från att den lämnades till Eva. Det är det enda rimliga.
Expressen har sökt Eva Gabrielsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag