Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om Eva Röses familj avslöjas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eva Röse träffade bara sin riktiga farfar en gång.I SVT-programmet "Vem tror du att du är" får hon veta sanningen.
Foto: SVT
– Varför visste jag inte det här? säger hon i programmet.
Foto: SVT
Eva Röses pappa övergavs av sin far som liten och i stället mönstrade Asbjörn alltså på en valbåt. Bland annat får Eva Röse få se bilder från båten.
Foto: SVT

Eva Röse träffade bara sin riktiga farfar en gång.

I SVT-programmet "Vem tror du att du är" får hon veta sanningen.

– Varför visste jag inte det här? säger hon i programmet.

I kvällens avsnitt av "Vem tror du att du är?" på SVT medverkade skådespelerskan Eva Röse, som söker efter sina rötter.

– Att jag är med i det här programmet ser jag faktiskt som en present till hela min familj. Det roligaste vore kanske att få ett ansikte på någon som är lite som jag. Jag letar ju efter likheter, var jag kommer ifrån. Jag ser fram emot att få veta mer om vem min farfar som jag har bara har träffat en gång var, säger hon i programmet och fortsätter:

– Det är så mycket anekdoter och historier, man vet inte vad som är tusen och en natt och vad som är sant.

Eva Röse slog igenom i början på 90-talet i barnprogrammet "Disneyklubben". Första stora skådespelarrollen kom 1998 i dramaserien "Längtans blåa blomma". Sedan dess har hon haft en mängd olika roller i filmer och teater.

I programmet berättar Eva Röse att hon aldrig kände sin biologiska farfar. Och hennes pappa fick aldrig träffa sin riktiga pappa när han var liten.

– Jag vet att min farfar hette Asbjörn Röse. Och det som jag egentligen hört är slentrianmässiga historier om att han kom förbi byn där min farmor Margit bodde. Ett besök på höskullen liksom. Jag vill veta vad han hade för bagage, säger Eva Röse.

Men i programmet visar sig att Asbjörn och Margit bodde i samma by. Dessutom får Eva Röse veta att hennes farfar livnärde sig på valjakt och bland annat åkte till Antarktis.

– Varför visste jag inte det här, jag hade ingen aning om det. De måste ju ha känt varandra, säger hon i programmet.


LÄS MER: Eva Röse: "Hon går igenom ett helvete"


Eva Röses pappa övergavs av sin far som liten och i stället mönstrade Asbjörn alltså på en valbåt. Bland annat får Eva Röse få se bilder från båten.

– Vilket liv! Åtta månader med det här, det är bara sörja. Han står där på en val, vilken kille.

Eva Röse: Det är jättekonstigt

Asbjörn, som hade problem med spriten, berättade aldrig om sitt liv för sina barn.

– Det är jättekonstigt, vad är det med alla dessa tysta män. Han ha varit med om det här, han har varit i Västindien och hafsat runt i blod och sågat i gigantiska djur som han inte ens kan ha sett i en bok. Men Gud vad han är lik min pappa, jag får gåshud, säger hon i programmet och fortsätter:

– Vilket liv ändå. Mycket större och händelserikt liv än vad jag ens kunnat fantisera ihop. Farfar alltså. Valfångaren, äventyraren.


LÄS MER: Eva Röse har fått barn


Eva Röse berättar att hon känner igen sig själv i sin farfar.

– Det finns så mycket rastlöshet i den här människan som jag nu har fått höra om. Att hela tiden vara på väg någonstans. Någon slags inre puls som man antingen måste stilla med berusningsmedel eller ett äventyr. Jag frågade mig själv innan om jag hade någon i släkten som hade det här draget av att hela tiden komma vidare över berget och så har han rest mot Antarktis och Västindien, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket tankar, jag sätter mig själv i den situationen att vara den som lämnar sitt blod. Det kräver någon slags avstängning på en människa, och kanske bedövning med något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.