Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om Eva Dahlgrens megahit

Eva Dahlgren har under hösten gjort en ”vintage tour” och spelat låtarna från ”En blekt blondins hjärta”. Turnén avslutas den 10 december på Avicii arena.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eva Dahlgren, 62, har i höst turnerat land och rike runt och spelat låtarna från klassiska albumet ”En blekt blondins hjärta”.

Nu avslöjar hon detaljerna om när hon skrev största hiten ”Vem tänder stjärnorna” – och överraskade självaste Stikkan Anderson med sin kommersiella kraft.

– Jag kände att det är nu när man knyter ihop allting, berättar Eva Dahlgren i podden ”En artist - ett album”. 

Det är drygt 30 år sedan Eva Dahlgren släppte sitt mest framgångsrika album hittills under popkarriären. ”En blekt blondins hjärta” har i dag sålts i över en miljon ex och streamats 22 miljoner gånger.

”Kom och håll om mig”, ”Gunga mej” och ”Lev så” är tre av låtarna från albumet som spelats flitigt sedan släppet 1991.

Men största hiten blev, enligt somliga lite överraskande: ”Vem tänder stjärnorna”.

Sparade den bästa till sist

I den nya musikpodden ”En artist - ett album” lyssnar programledaren Sven Hallberg igenom succéalbumet låt för låt och pratar med upphovskvinnan Eva Dahlgren, och teamet hon jobbade med på den tiden.

Eva Dahlgren berättar bland annat om hur ”Vem tänder stjärnorna” kom till.

Dahlgren bodde några kvarter från Mariatorget i hjärtat av Södermalm i Stockholm.

– Det var den sista låten som jag skrev till albumet. Jag bodde på Maria Prästgårdsgata då och satt där i mitt lilla burspråk och så skrev jag den här låten, säger hon i podden.

 – Jag kände att det är nu när man knyter ihop allting. Nu är den här och nu kan jag gå till studion. Nu är jag färdig.

Eva Dahlgren släppte storsäljaren ”En blekt blondins hjärta” 1991.

Att just den låten skulle bli Dahlgrens största hit, i dagsläget 16,8 miljoner spelningar på Spotify och därmed större än ”Ängeln i rummet”, var det få som trodde.

Anders Glenmark, Eva Dahlgrens vän och producent som jobbade med albumet, erkänner i dag att han var en av tvivlarna.

– Jag fattar inte hur den kunde bli så gigantiskt stor, för det finns andra låtar på plattan som jag tycker är större hits, som ”Lev så”.

Skivmagnaten hade fel den gången

Marie Ledin på skivbolaget The Record Station som släppte ”En blekt blondins hjärta” säger i podcasten:

– Första singeln från albumet var ”Gunga mig”, men den blev ingen hit. Sedan släppte vi ”Vem tänder stjärnorna” och den slog direkt.

Stikkan Anderson, här med ABBA, trodde inte Eva Dahlgren skulle bli någon storsäljare.
Foto: STAFFAN ALMQUIST

Marie Ledins pappa, den legendariske skivbolagsdirektören Stikkan Anderson, trodde inte alls på Eva Dahlgren. Det minns Lennart Östlund som var ljudtekniker i Polar studios.

– När Eva blev sajnad satt Stikkan och Marie Ledin ute i köket, och han sa: ”Det här är inte kommersiell musik, det kommer inte att sälja”. Sen brakade den i väg till 400 000 sålda album, säger han i podden ”En artist - ett album”.

1991 belönades Eva Dahlgren dessutom med fem grammisar, bland annat Årets låt, Årets album och Årets artist.

Björn Ulvaeus om Abbas återförening.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.