Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om Ernsts grannbråk efter lyxbygget

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: TV4

Ernst Kirchsteiger är tillbaka i TV4 med sitt succéprogram "Sommar med Ernst", där han i sommar renoverar gamla Kånsta kvarn, utanför Örebro.

Men renoveringar har mött starkt motstånd från lokalinvånarna, som kritiserar både Kirchsteigers förändringar av kvarnen, och pengarna som kommunen lagt på TV4-profilens projekt.

– Det är ett kulturarv, det enda av sitt slag i Sverige, och Ernst gör en sommarstuga av det, säger Suzann Bernsgården, som bor granne med kvarnen.

Den populära programledaren Ernst Kirchsteiger, 60, har hamnat i bråk med upprörda bybor under inspelningen av nya säsongen av "Sommar med Ernst". 

Byborna är upprörda över att TV4-profilen valt att renovera den gamla kvarnen i Kånsta som byggdes 1858.

– Vi i byn har tidigare kämpat med att få kommunen att rusta upp den, men vi har inte fått någon respons på struntsummor som berört vattenläckor. När Ernst kommer sprätter de i väg 580 000 utan att blinka. De har hanterat detta under alla kritik, säger Suzann Bernsgården, som bor i kommunen.

Kunskapsenheten, för bland annat kulturvärden i Örebro, uppger att det är problematiskt att man renoverat en så pass kulturhistoriskt intressant byggnad.

– Kvarnen i sig är mer eller mindre av sitt eget slag i Sverige, den har drivits av både vatten och vind. Det har funnits väldigt få av dessa. Det är synd när man börjar ta upp nya dörröppningar och såga i ursprungsmaterialet, säger Elinor Magnerus, enhetschef för kunskapsenheten.

Ernst Kirchsteiger har tidigare svarat på den hårda kritiken:

– Hallsbergs kommun hörde av sig och ville ha hjälp med att rusta upp en kvarn. De ville att något skulle hända med den, den hade bara stått där under lång tid. Jag kan känna så här: Det är tråkigt eftersom jag gör mitt yttersta för att rädda den här byggnaden, att göra den så bra som möjligt för att den ska kunna finnas kvar hur länge som helst, sade han till Nöjesbladet. 

 

LÄS MER: Ilskan mot Ernst Kirchsteiger – efter upptäckten om bygget 

 

"Demokrati existerar inte i den här frågan"

Suzann Bernsgården berättar att de tog kontakt med kommunen när de förstod att något var i görningen.

– När vi kontaktade kommunen ville de inte ha något möte, de skyllde på produktionsbolaget som i sin tur skyllde på kommunen. Jag tycker inte att demokrati existerar i den här frågan, säger hon.

De upprörda invånarna vill nu bilda en kvarnförening och strida för att kvarnen ska hållas öppen för allmänheten.

Även kunskapsenheten anser att dörren bör stå öppen för allmänheten.

– Att få ta del av ett värdefullt kulturarv är en självklar del av ett kulturarvsbevarande, säger Elinor Magnerus.

 

Renoveringar har godkänts

Enligt TV4 har inga renoveringsbeslut tagits utan kommunens godkännande.

”Hallsbergs kommun hörde av sig till produktionsbolaget och erbjöd kvarnen som ett möjligt renoveringsobjekt till årets upplaga av 'Sommar med Ernst'. Produktionen har haft en tät och bra dialog med kommunen innan och löpande. Idéer och renoveringar har stämts av och godkänts”, skriver Clara Tengbom, exekutive producent, i ett sms.

 

LÄS MER: Klart: Det blir Ernsts nya sommarprojekt