Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om Becks granne – finns på riktigt

Grannen i "Beck"-filmerna finns på riktigt.
Karaktären spelas av Ingvar Hirdwall.
Foto: Tommy Pedersen
Manusförfattararna Rolf och Cilla Börjlind.
Foto: Christian Örnberg

Grannen i "Beck"-filmerna är en populär karaktär - men manusförfattarna fick strida för att få ha honom med i deckarna.

Dessutom är karaktären inspirerad av en riktig person.

– Det fanns en granne vi blev inspirerade av, faktiskt, säger manusförfattaren Cilla Börjlind.

Den populära grannen till huvudpersonen Martin Beck i "Beck"-filmerna spelas av Ingvar Hirdwall. Många känner igen grannen för sin klassiska replik: "Ska du ha en stänkare?".

Nu berättar Cilla Börjlind, som tillsammans med Rolf Börjlind skrev manus till "Beck"-filmerna som släpptes mellan 2000 och 2010, att Rolf Börjlind inspirerades av en riktig granne när han skulle skapa karaktären.

Han skapade karaktären redan innan Cilla Börjlind stod med som manusförfattare, på 90-talet.

– Det fanns en granne vi blev inspirerade av, faktiskt. Men grannen är helt Roffes karaktär, den hittade han på under första omgången, säger Cilla Börjlind.


LÄS MER: Hirdwall avslöjar – så blir nya "Beck"-filmen


Fick strida för idén om grannen i Beck

Men idén om att ha en humoristisk granne med i deckarfilmerna uppskattades inte av alla, trots att han väl efteråt togs emot tacksamt.

– Han fick strida litegrann för att grannen skulle få vara med överhuvudtaget, och det är vi alla glada åt nu efteråt, att det lyckades. Det var flera som sa att "Man kan inte ha en sådan rolig gubbe i sådana allvarliga sammanhang, när det handlar om mord". Han inspirerades av en granne vi hade. Men jag ska säga det, inspireras, det var inte exakt så, säger Cilla Börjlind.


LÄS MER: Mikael Persbrandts hälsning efter "Beck"


Cilla Börjlind: "Beck skulle ha en slags sidekick"

Cilla Börjlind, som i dag arbetar med "Springfloden", menar att det var bra att ha en karaktär som sticker ut, precis så som grannen gör.

– Roffe är väldigt duktig på att skriva den där typen av gubbar, om man säger så. Det var meningen att Beck skulle ha en slags sidekick, att man skulle få pusta ut litegrann. Det blir lite "comic relief" att ha någon som sticker ut litegrann, att man får skratta också även om man tittar på en deckare, säger hon.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.