Sanningen om bråket med Robert Gustafsson

Foto: / Anders Ylander / GT/Expressen
Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

I våras lämnade Robert Gustafsson filmen ”Tårtgeneralen” och ersattes snabbt av Mikael Persbrandt. Enligt Gustafsson berodde avhoppet på att manuset inte höll tillräckligt hög nivå. 

Men nu avslöjar Fredrik Wikingsson mer om bråket bakom kulisserna:

– Han (Robert) hade vissa idéer som han tyckte var skitbra och ville ha in. Vi tyckte inte att de var lika bra.

Det var snabba ryck i slutet av maj då Robert Gustafsson hoppade av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons spelfilmsdebut ”Tårtgeneralen”. 

"Då filmmanus inte nått upp till en tillfredställande nivå har Robert Gustafsson nu valt att tacka nej till produktionen och till att gestalta huvudrollen som 'Hasse P'", skrev Gustafssons manager i ett pressmeddelande. Och bara några timmar senare kontrade regiduon med ett eget meddelande:

”Mikael Persbrandt har hela tiden varit vårt förstaval. Vi var i kontakt med honom redan för tre år sen. Men vi insåg snabbt att han var alldeles för upptagen med andra projekt, och att han inte skulle bli tillgänglig på flera år. Men nu har vi löst detta.”


LÄS MER: Robert Gustafsson hoppar av duons film 


Meningsskiljaktigheter kring filmen

Nu avslöjar Fredrik Wikingsson att det var meningsskiljaktigheter kring hur filmen skulle göras som ledde till splittringen.

– Det är svårt att prata om idéspånande och kreativ process. Men jag tror att vi ville göra lite olika grejer. Han ville göra en Robert-film, och vi ville göra en Filip och Fredrik-film, vad det nu är. Han hade vissa idéer som han tyckte var skitbra och ville ha in. Vi tyckte inte att de var lika bra, och hade andra idéer. Vi drog åt olika håll, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Men så är det ju jämt. Och vi var jätteimponerade över Gustafsson under hela manusprocessen. Han är ju väldigt mycket kontrollfreak, vilket har varit jättebra för honom. Men då ville han att det skulle vara en viss typ av film… Vi var bara olika.

"Överraskande för oss"

Har ni haft någon kontakt med Robert Gustafsson sedan dess?

– Nej. Vi rör oss inte i samma cirklar, och har helt missat varandra.

– Sådant här händer ju ofta att folk byts ut på film. Men vi är inte vana vid det, och heller inte vana vid att hantera det.

Ja, annars bruka ju sånt ske mer diskret med att man hittar på en ursäkt. Att man kanske inte har tid. Men Gustafsson hävdade ju att han lämnade på grund av ett dåligt manus?

– Det var ju överraskande för oss också…

– Men när det där väl nådde allmänheten, då visste vi redan att det var Persbrandt som skulle göra det, så det fanns ingen panik egentligen. 


LÄS MER: Persbrandts känga – till Robert Gustafsson 


Premiären av ”Tårtgeneralen” har skjutits upp för att undvika konkurrens från Ted Gärdestad-filmen, men har nu fått ett satt datum till 7 mars. I övriga roller syns bland annat Helena Bergström och Tomas von Brömssen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.