Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sanningen bakom okända bluffen i Pippi Långstrump

Barnskådespelaren Inger Nilsson i rollen som Pippi Långstrump. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Författaren Astrid Lindgren, t.v. instruerar skådespelaren Inger Nilsson i rollen som Pippi vid filminspelningen av Pippi Långstrump utanför huset Villa Villekulla utanför Visby på Gotland. Foto: WEINE LEXIUS
Inger Nilsson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Pippi och Herr Nilsson. Foto: SVT
Tommy och Annika tillsammans med Pippi och Lilla Gubben. Foto: SVT

Inger Nilsson slog igenom som superhjälten i flätor – Pippi Långstrump.

Nu, nästan 50 år senare, avslöjar hon dramatiken bakom kulisserna.

– Stack man fram fingret så bet han, säger Inger Nilsson.

Skådespelaren Inger Nilsson, 59, blev ett känt ansikte redan 1969 då hon axlade rollen som Pippi Långstrump. 

Den omhuldade filmatiseringen av Astrid Lindgren-sagan gick hem hos svenska folket – och har i dag kultstatus. 

Men trots den varma stämningen i rutan var läget inte lika stabilt i kulisserna. Nu avslöjar Inger Nilsson i ett SVT-program hur det var att arbeta med djur framför kameran.

 

 

Framförallt skådespelarens relation till apan som spelade ”Herr Nilsson” var ansträngd – och bjöd på en del överraskningar. 

– Det ser ut som om han var väldigt gullig, men det var han bara med dem han kände – han hade en egen familj som vi lånade honom av.  Jag tror han tyckte det var lite läskigt att vara i studion, säger Inger Nilsson till Expressen.

Herr Nilssons liv på Fridhemsplan

Herr Nilsson bet, kissade och bajsade på skådespelaren under inspelningen av Pippi.

Orsaken? Skådisarna var fastbundna ihop.

– Man var tvungen att binda fast honom. Han hade en sele runt magen som man inte ser, för han har kläder på sig. Sedan gick den selen ner bakom ryggen på mig och runt min mage. Annars hade han rymt, berättar Inger Nilsson och minns en gång då det också hände:

– Han hade en egen stor bur i ateljén som han bodde i. Alla letade och någon ropade 'stäng alla dörrar för nu är apan på rymmen' – sedan hittade vi honom full av målarfärg.

Apans rebelliska natur slutade med att Pippis sekvenser med Herr Nilsson minimerades – och apan fick främst vakta huset.

Men Inger Nilsson minns honom med värme:

– Såhär i efterhand ska man inte vara ute och gå med apor fastbundna på axeln, säger Inger Nilsson, som aldrig återsåg apan efter inspelningarna, och fortsätter:

– Jag vet inte hur länge han levde, men om jag fattade det rätt bodde han på Fridhemsplan – och ägdes av en tjej i min ålder.

Pippi blev hästtjej – efter mötet med Lilla Gubben

Inger Nilssons kontakt med Pippis andra djur – den prickiga hästen Lilla Gubben – var desto bättre. Innan inspelningarna hade skådespelaren ”knappt sett en levande häst” – men utvecklades sakta men säkert till en hästtjej.

– Han var lite lättare att hantera, det var roligt att vara med honom. Jag lärde mig rida när jag filmade – och blev hästtjej sen med en egen häst.

Det första mötet med Lilla Gubben var inte helt lätt för åttaåriga Inger Nilsson – som då var blott dryga 1,20 meter lång.

– Han var ju gigantisk den hästen, men kom från en ridskola. Så när han kom till oss fick han semester och tyckte det var roligt.

Tommy spelade Pippi på grund av ormskräck

I SVT programmet avslöjas även att Pär Sundberg, som gjorde rollen som Tommy, fick grabba den röda peruken och spela Pippi i flera sekvenser. Bland annat då Pippi möter en pytonorm.

– Vi var lika långa och han fick rycka in ibland. Som när jag hamnade på sjukhus vid ett tillfälle och dom skulle filma det här med ormen, det var nog tanken redan innan för jag är ormrädd så jag slapp det, säger Inger Nilsson.

 

 

Skådespelaren uppskattar tiden som Pippi. Men att slå igenom som barnskådespelare och bli så starkt förknippad med en populär karaktär i unga år är inte lätt.

– Det är besvärligt när folk inte kan skilja på rollfiguren och personen, det finns alltid en människa bakom, säger Inger Nilsson och tillägger:

– De har ställt till det lite i mitt liv, det är sådant man får ta – men hade det inte varit det så hade det varit något annat.

Skådespelare hade hon blivit ändå – för om en upplevt baksidan med kändisskapet och fortsatt har en stark kärlek till teatern så är en på rätt spår i livet menar Inger Nilsson.

Programmet om Pippi är en del i serien ”Svenska tv-historier” och finns att se på SVT Plays öppet arkiv.

 

Tre händelser under inspelningar:

1. Herr Nilsson gillade inte att medverka i serien. Apan var tvungen att bindas fast på Pippis axel – samt bet, bajsade och kissade på Pippi under inspelningarna.

 

2. Skådespelaren Inger Nilsson som spelade Pippi var först rädd för Lilla Gubben, men blev sedan en hästtjej även privat.

 

3. Vid flera tillfällen ryckte skådespelaren Pär Sundberg, som spelade Tommy, in i rollen som Pippi Långstrump – bland annat till följd av Inger Nilssons ormskräck. De båda barnskådespelarna var då lika långa.